Rusia: SHBA nuk ka dhënë viza për vizitën e Lavrov në Kombet e Bashkuara

Rusia ka kërkuar 56 viza nga Shtetet e Bashkuara për të lejuar ministrin e Jashtëm rus, Sergei Lavrov dhe delegacionin e tij të udhëtojnë në Nju Jork për mbledhjen vjetore të liderëve botërorë në Kombet e Bashkuara këtë muaj, por deri tani nuk ka marrë asnjë.

Në një letër drejtuar Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së, Antonio Guterres, parë nga Reuters të premten, ambasadori rus i OKB-së Vassily Nebenzia tha se kjo ishte “alarmante” sepse gjatë disa muajve të fundit Uashingtoni “kishte refuzuar vazhdimisht t’u jepte viza hyrjeje” një numri delegatëve rusë për ngjarje të tjera të OKB-së.

“Shtetet e Bashkuara i marrin seriozisht detyrimet e tyre si nikoqir i OKB-së”, tha një zëdhënës i Departamentit të Shtetit, duke shtuar se të dhënat e vizave janë konfidenciale sipas ligjit të SHBA-së, kështu që nuk mund të komentojë për rastet individuale.

Sipas “marrëveshjes së selisë së OKB-së” të vitit 1947, Shteteve të Bashkuara përgjithësisht kërkohet të lejojnë hyrjen në Kombet e Bashkuara për diplomatët e huaj. Por Uashingtoni thotë se mund të refuzojë vizat për arsye të “sigurisë, terrorizmit dhe politikës së jashtme”.

“Ne përpunojmë qindra viza çdo vit për delegatët e Federatës Ruse në ngjarjet e OKB-së,” tha zëdhënësi i Departamentit të Shtetit, duke shtuar se aplikimet duhet të dorëzohen sa më shpejt që të jetë e mundur për të siguruar përpunimin në kohë.

“Kjo është veçanërisht e rëndësishme për shkak të veprimeve të pajustifikuara të Rusisë kundër ambasadës sonë në Rusi, duke përfshirë ndërprerjen e detyruar të stafit kombëtar vendas dhe të vendeve të treta, të cilat kanë kufizuar rëndë stafin tonë dhe për rrjedhojë kapacitetin tonë për të përpunuar vizat,” tha zëdhënësi.

Nebenzia tha se aplikacionet e nevojshme ishin dorëzuar në Ambasadën e SHBA-së në Moskë.

Një zëdhënës i Guterres nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment mbi letrën e Rusisë.

Shtetet e Bashkuara kanë kufizuar prej kohësh diplomatët rusë të OKB-së dhe delegacionet ruse që vizitojnë vendin të udhëtojnë më shumë se 25 milje (40 km) nga qyteti i Nju Jorkut pa miratimin paraprak të Uashingtonit.

Në shkurt, Uashingtoni vendosi sanksione ndaj Lavrov, duke e akuzuar atë si “përgjegjës të drejtpërdrejtë për pushtimin e mëtejshëm të paprovokuar dhe të paligjshëm të Ukrainës nga Rusia”.

Sanksionet ngrijnë çdo pasuri që Lavrov mund të ketë në Shtetet e Bashkuara dhe në përgjithësi i ndalojnë amerikanët të merren me të.

56 vizat e kërkuara nga Moska përfshijnë një ekip paraprak diplomatësh për t’u përgatitur për ardhjen e Lavrov dhe delegacionit të tij për takimin e nivelit të lartë të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së në Nju Jork, i cili fillon më 20 shtator.

Nebenzia shtoi se asnjë vizë amerikane nuk ishte dhënë ende për gazetarët që do ta shoqëronin Lavrov dhe ekuipazhin e fluturimit.

Nebenzia përmendi disa çështje të fundit të vizave në letrën e tij drejtuar Guterres, duke thënë se Ministri i Punëve të Brendshme të Rusisë Vladimir Kolokoltsev nuk ishte në gjendje të udhëtonte në Nju Jork për një samit të Shefave të Policisë së OKB-së këtë javë.

Ai tha se përfaqësuesit e agjencive ruse të zbatimit të ligjit nuk ishin gjithashtu në gjendje të merrnin pjesë në një ngjarje të OKB-së këtë javë për të luftuar përdorimin e teknologjive të informacionit dhe komunikimit për qëllime kriminale.

“Ne do t’ju kërkojmë t’u theksoni edhe një herë autoriteteve të Shteteve të Bashkuara se ata duhet të lëshojnë menjëherë vizat e kërkuara për të gjithë delegatët dhe personat shoqërues rusë, përfshirë gazetarët rusë,” i shkroi Nebenzia Guterres./REL

Lexo gjithashtu
Total
0
Share