Kriza bankare prek edhe Europën? – Credit Suisse, 51 miliardë euro hua nga banka qendrore zvicerane!

Credit Suisse tha se do të lëvizë për të forcuar financat e saj, duke marrë hua deri në 51 miliardë euro nga banka qendrore zvicerane pas rënies së aksioneve të saj, duke tërhequr zvarrë huadhënësit e tjerë të mëdhenj europianë pas dështimeve të bankave në Shtetet e Bashkuara.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

“Ky likuiditet shtesë do të mbështeste bizneset dhe klientët kryesorë të Credit Suisse pasi banka po ndërmerr hapat e nevojshëm për të krijuar një bankë më të thjeshtë dhe më të fokusuar të ndërtuar mbi nevojat e klientëve,” tha banka.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Duke nxitur frikë të reja për shëndetin e institucioneve financiare pas rënies së fundit të Silicon Valley Bank dhe Signature Bank në SHBA në një moment, aksionet e Credit Suisse humbën më shumë se një të katërtën e vlerës së tyre të mërkurën.

Çmimi i aksionit arriti një rekord të ulët pasi aksioneri më i madh i bankës, Banka Kombëtare Saudite, u tha mediave se nuk do të investonte më shumë para në huadhënësin zviceran, i cili ishte i rrethuar nga probleme shumë kohë përpara se bankat amerikane të rrëzoheshin.

Banka saudite po kërkon të shmangë rregulloret që hyjnë me një aksion mbi 10%, pasi ka investuar rreth 1.5 miliardë franga zvicerane për të marrë një aksion pak nën atë prag. Trazirat shkaktuan një pauzë automatike në tregtimin e aksioneve të Credit Suisse në tregun zviceran dhe bëri që aksionet e bankave të tjera europiane të bien, disa me dy shifra.

Banka qendrore e Zvicrës njoftoi të mërkurën vonë se ishte e përgatitur të vepronte, duke thënë se do të mbështeste Credit Suisse nëse ishte e nevojshme. Një deklaratë nga banka nuk specifikoi nëse mbështetja do të vinte në formën e parave të gatshme, kredive apo ndihmës tjetër. Rregullatorët thanë se besonin se banka kishte para të mjaftueshme për të përmbushur detyrimet e saj.

Një ditë më parë, Credit Suisse raportoi se menaxherët kishin identifikuar “dobësi materiale” në kontrollet e brendshme të bankës mbi raportimin financiar në fund të vitit të kaluar. Kjo ngjalli dyshime të reja në lidhje me aftësinë e bankës për t’i bërë ballë stuhisë.

Aksionet e Credit Suisse ranë rreth 30%, në rreth 1.6 franga zvicerane (1.6 €), përpara se të ktheheshin në një humbje prej 24% në 1.70 franga (1.72 €) në mbyllje të tregtimit në bursën SIX. Në nivelin më të ulët, çmimi ra më shumë se 85% nga shkurti 2021. Pas njoftimit të përbashkët nga Banka Kombëtare Zvicerane dhe rregullatori i tregjeve financiare zvicerane, aksionet shënuan një terren edhe në Wall Street. Aksioni ka pësuar një rënie të gjatë dhe të qëndrueshme: në vitin 2007, aksionet e bankës tregtoheshin me më shumë se 80 franga (81,72 €) secila. Me shqetësimet për mundësinë e më shumë telasheve të fshehura në sistemin bankar, investitorët ishin të shpejtë për të shitur aksionet e bankave.

Societe Generale SA e Francës ra me 12% në një moment. BNP Paribas i Francës ra më shumë se 10%. Deutsche Bank e Gjermanisë ra me 8%, dhe Banka britanike Barclays ra gati 8%. Tregtimi në dy bankat franceze u pezullua për pak kohë. Indeksi i STOXX Banks i 21 huadhënësve kryesorë europianë u ul me 8.4% pas qetësisë relative në tregje të martën. Aksionet në tregjet amerikane u përzien të mërkurën, me përbërjen Nasdaq që u rrit 0.1% ndërsa S&P 500 ra 0.7%. Dow Jones Industrial Average përfundoi 0.9% më i ulët pasi regjistroi humbje më të mëdha në fillim të seancës. Bankat japoneze rifilluan trendin e tyre rënës, me Resona Holdings, banka nr. 5 e vendit, duke rënë 5% ndërsa bankat e tjera të mëdha ranë më shumë se 3%.

Turbulencat erdhën një ditë përpara një takimi të Bankës Qendrore Europiane. Presidentja Christine Lagarde tha javën e kaluar, përpara dështimeve të SHBA-së, se banka “me shumë gjasa” do të rriste normat e interesit me gjysmë pikë përqindjeje për të luftuar kundër inflacionit. Tregjet po vëzhgonin nga afër për të parë nëse banka mbaron pavarësisht trazirave të fundit. Credit Suisse është “një shqetësim shumë më i madh për ekonominë globale” sesa bankat e mesme amerikane që u shembën, tha Andrew Kenningham, kryeekonomist për Europën për Capital Economics. Ajo ka filiale të shumta jashtë Zvicrës dhe merret me tregtimin e fondeve mbrojtëse.

/ SCAN

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250
Lexo gjithashtu
Total
0
Share