Kovaçevski: Masat me kohë kundër krizës parandaluan rritjen e madhe të çmimeve dhe mbrojtën standardin e qytetarëve

Kryetari  i  Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së  Veriut,  Dimitar Kovaçevski sot  u përgjigj në pyetjen e deputetëve dhe theksoi se masat me kohë kundër krizës parandaluan rritjen e madhe të çmimeve dhe mbrojtën standardin e qytetarëve.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

“Si  përgjigje të Qeverisë, që në fillim të mandatit të saj ka ndërmarrë pako dhe masa kundër krizës që janë vlerësuar pozitive dhe të suksesshme jashtë institucioneve ndërkombëtare dhe për këtë arsye qëndron raport.  Vetëm për t’ju kujtuar, gjatë krizës së koronës u miratuan 6 pako masash kundër krizës prej 1.2 miliardë euro, dhe tani gjatë luftës në Ukrainë pako të reja të masave kundër krizës në vlerë prej 400 milion euro, në mënyrë shtesë nuk lejuam rritje të  çmimeve për qytetarët në raport me energjinë elektrike duke patur parasysh se energjia elektrike për gjithë qytetarët ishte subvencionuar me 80 përqind nga ana e shtetit dhe shteti duhet tu gjendet qytetarëve kur për ta është më vështirë,” tha Kryeministri Kovaçevski.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Kryeministri Kovaçevski theksoi se janë marrë masa si në kufizime të çmimeve ashtu edhe në drejtim të kontrolleve rigoroze dhe jo selektive në shitjen me pakicë dhe shumicë.

“Kishte edhe një gjë shumë e rëndësishme, ajo është rritja e pensioneve, në të kaluarën pensionistët janë shfrytëzuar para zgjedhjeve për rritje të njëhershme të pensioneve. Ajo që kam premtuar kur u bëra Kryeministër është se pensionistët nuk do të vihen në pozitë para zgjedhjeve për të rritur pensionet e tyre, por do të vendosim një metodologji që do të japë një rritje reale kur të dhënat nga Enti Shtetëror i Statistikave të rrisin pagën mesatare dhe për rritjen e inflacionit dhe prandaj këtë vit, që nuk është dhe nuk do të jetë vit zgjedhor, kemi rritjet më të mëdha historikisht të pensioneve. Këto janë gjëra që gjatë krizës më të madhe, me punët e amvisërisë, na mundësuan që së pari të sigurojmë rritje të pagës minimale, rritje të pagës mesatare, rritje të përfitimeve sociale dhe shtesa të rritura të energjisë elektrike dhe rritje të subvencioneve për investime”, tha Kovaçevski.

Kryeministri theksoi se edhe në kushte krize, investimet e huaja vazhdojnë dhe papunësia e të rinjve, e cila ishte 48%, tani është ulur në 28%, sepse të gjitha aktivitetet që janë bërë në drejtim të garancive dhe në drejtim të punësimit dhe trajnimit të të rinjve janë në atë drejtim dhe ne e shohim këtë tani.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250
Lexo gjithashtu
Total
0
Share