Gjeorgjia miraton ligjin kontrovers për “agjentët e huaj” ndërsa protestat përshkallëzohen

Në një veprim që ka shkaktuar reagime të ashpra brenda dhe jashtë vendit, Parlamenti i Gjeorgjisë ka kaluar një ligj të ri që kërkon që organizatat të cilat marrin financim të konsiderueshëm nga burime të huaja të regjistrohen si “agjentë të ndikimit të huaj”. Ky ligj, i cili ka ngjallur protesta masive në Tbilisi dhe ka sjellë kritika të forta nga Bashkimi Evropian, ka rritur frikën se mund të cënojë rrugën e Gjeorgjisë drejt integrimit në BE.

Sipas ligjit të sapomiratuar, çdo organizatë që merr më shumë se 20% të buxhetit të saj nga jashtë do të duhet të regjistrohet si agjent i ndikimit të huaj, duke u përballur me gjoba të rënda nëse nuk përmbush këtë kërkesë. Kritikët e ligjit e shohin atë si një përpjekje për të shtypur zërat opozitarë dhe shoqërinë civile, duke e krahasuar me legjislacionin autoritar të Rusisë.

Partia në pushtet, Ëndrra Gjeorgjiane, ka mbrojtur ligjin si një mjet për të rritur transparencën dhe për të mbrojtur sovranitetin kombëtar. Megjithatë, akuzat për simpati pro-ruse kanë rënduar mbi partinë, duke shtuar dyshimet rreth qëllimeve të saj të vërteta.

Protestat kanë mbërthyer kryeqytetin për një muaj, me rreth 50,000 protestues që dolën në rrugët e Tbilisit për të shprehur pakënaqësinë e tyre ndaj asaj që ata e quajnë “ligji rus”. Ky zhvillim vjen pas konfliktit të vitit 2008, ku Rusia pushtoi dhe ende mban nën kontroll rreth 20% të territorit të Gjeorgjisë, duke shtuar ndjenjat anti-ruse dhe dëshirën për integrim në strukturat perëndimore.

Lexo gjithashtu
Total
0
Share