Frikë nga sulmet kibernetike në Kuvendin e Maqedonisë

Xhaferi ka urdhëruar që të sigurohet nëse hakerët synojnë sistemin parlamentar të IT-së

Kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi, në seancën e sotme të Kuvendit ka njoftuar se nesër dhe të hënën do të bëhet kontroll teknik i infrastrukturës së IT-së së Kuvendit, duke pasur parasysh trendin e sulmeve të mundshme kibernetike.

Ai tha se ekspertët parandalues ​​do të kontrollojnë sistemin e IT-së.

Do të kontrollohet nëse uebfaqja e Kuvendit të Maqedonisë dhe i gjithë sistemi informativ në Kuvend janë cak i sulmeve të hakerëve dhe nëse arkivi dhe të dhënat konfidenciale mbrohen mjaftueshëm nga mysafirët e padëshiruar, do të duhet të tregohet nga ekspertiza që do të kryhet në ditët e ardhshme.

Shqetësimet janë shtuar javët e fundit pasi grupet e hakerave hynë në faqen e Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës dhe në sistemin e informacionit të Ministrisë së Bujqësisë.

Duket se ka indikacione për sulme edhe ndaj sistemeve të tjera shtetërore.

Faqja e Ministrisë së Arsimit dhe Kulturës prej dy javësh ka dalë jashtë linje për shkak të sulmit haker të 9 shtatorit dhe në të njëjtën kohë hakerët kanë pamundësuar funksionimin e brendshëm të Ministrisë së Bujqësisë, ku as emailet zyrtare nuk funksionojnë dhe bëhet fjalë për një sulm ransomëare, d.m.th. për një kërkesë shpërblimi.

Rastet janë raportuar, por prej ditësh po punohet për trajnimin, për krijimin e mbrojtjes shtesë dhe faqja e Ministrisë së Arsimit dhe Kulturës do të vendoset në një platformë të re.

Edhe faqja e internetit e Bankës Popullore ishte shënjestër e një sulmi të madh hakeri këtë vit, por nuk u dëmtuan të dhënat dhe nuk arritën të futen në sistem.

Dhe MASH thotë se sulmi i fundit në faqen e tyre nuk ka shkaktuar asnjë dëm sepse faqja nuk përmban të dhëna sfondi.

Objektiv i sulmeve kaq të mëdha janë institucionet në Shqipëri, ku kryeministri Edi Rama akuzoi Iranin, pas së cilës u ndërprenë marrëdhëniet diplomatike me Teheranin.

Vendet në Kosovë janë gjithashtu të ekspozuara ndaj sulmeve.

Në të gjithë botën sulme të tilla po intensifikohen dhe politikanët se gjithçka ndodh si shkak i luftës ruso-ukrainase dhe këto i klasifikojnë si përpjekje të Rusisë, Kinës dhe Koresë së Veriut për të dëmtuar sigurinë dhe ekonominë e vendeve të NATO-s.

Lexo gjithashtu
Total
0
Share