Ageler: Përfundimi i gazësjellësit RMV – Greqi eleminon varshmërinë nga Rusia

FORUMI ENERGJETIK MAQEDONAS

Mandatari për formimin e Qeverisë së re, Hristijan Mickoski, theksoi se efikasiteti energjetik do të jetë prioritet i qeverisë së ardhshme.

Sipas tij, përfundimi i gazsjellësit Greqi-Maqedoni e Veriut nuk do ta kompletojë fotografinë pa interkonektorë shtesë ndaj Evropës Qendrore-Lindore.

Mickoski ekskluzivisht paralajmëroi investimin e huaj të drejtpërdrejtë në pjesën e energjetikës.

“Presim investimet e para të huaja në vend me qeverinë e re me fokus në sektorin energjetik, me instalimin e fermës së re me erë në pjesën lindore të vendit në rajonin Karbincë, Shtio dhe Radovish. Sic jam njoftuar për momentin, parashihet prodhimi I energjisë elektrike afërsisht një teravat orë që do të thotë 20% të prodhimit të gjithmbarshëm elektrik” – tha Hristijan Mickoski.

Ambasadorja amerikane në Shkup, Anxhela Ageler, në Forumin Energjetik në Shkup, potencoi se siguria energjetike dhe energjia e glelbërt janë dy prioritetet kyce, që duhet t`i tejkalojnë politikat partiake.

“Përfundimi i gazsjellësit Greqi – RMV do ta eleminojë varësinë nga Rusia, si dhe kërcënimet për disa ndërprerje të caktuara në furnizimin me gaz natyror. RMV-ja në masë të madhe u rimëkëmb nga fqinjësia e paqëndrueshme energjetike në periudhën e kalura, por vijnë edhe sfida tjera. E ardhmja e sigurtë energjetike, sjell nevojën për inovacione tjera energjetike duke llogaritur edhe përfundimin e gazsjellësit Greqi – RMV” – tha Anxhela Aggeler.

Këto komente u bënë në edicionin e 7-të të Forumit Energjetik Maqedonas, ku u diskutua siguria energjetike dhe siguria në rajon, transformimi I infrastrukturës energjetike, qëndrueshmëria ekologjike, zbatimi I teknologjive dhe inovacioneve dhe financimi I reformave drejt tranzicionit të gjelbërt. /tvklan.mk/

Lexo gjithashtu
Total
0
Share