Varheli: Ballkani i Hapur ka gjetur mbështetje nga BE dhe SHBA

LUFTA NE UKRAINË KA NDIKUAR QE PROCESI I ZGJERIMIT TË PERSHPEJTOHET

Iniciativa e Ballkanit te Hapur ka gjetur mbeshtetje jo vetem nga SHBA-te por edhe nga BE nepermjet komisionerit per zgjerim Oliver Varhelyi.

“Ne u përpoqëm ti bindim këto shtete që të krijonin një treg të përbashkët rajonal. Nëse shikoni nismën e Ballkanit të Hapur, kjo është një iniciativë rajonale që nuk e kemi parë më parë në histori. Liderët e Serbisë, Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë po përpiqen bashkërisht të ndërtojnë bashkëpunimin ekonomik mes tyre bazuar në tregun e BE-së. Kjo është nisma e tyre. Mendoj se kjo është një pikë kthese jo vetëm në historinë politike të këtij rajoni”

Sipas Varhelyi lufta ne Ukraine ka ndikuar qe procesi i zgjerimit te pershpejtohet

“Kjo luftë në Ukrainë po rivlerëson shumë gjëra. Ka bërë që edhe liderët e vendeve anëtare që deri tani ishin skeptike të kuptojnë se siguria dhe paqja e BE-se varet nga sa shpejt mund të integrojmë vendet e Ballkanit Perëndimor. Mendoj se në këtë kuptim mund të përshpejtojë procesin e zgjerimit. Natyrisht, kjo kërkon që ndërkohë vendet e rajonit të përmbushin kushtet” – Oliver Varhelyi.

PEr komnisionerin per zgjerim shtetet anëtare do të donin të shihnin garanci se nuk importohen as rreziqe, as probleme ekonomike, sociale apo politike nga Ballkani Perëndimor.

Lexo gjithashtu
Total
0
Share