Truri rigjenerohet pas ndërprerjes së alkoolit

Një studim ka vërtetuar procesin e rikuperimit nga dëmtimet e konsumimit të tepërt

7 muaj pa alkool, dhe truri ka aftësinë të ripërtërihet plotësisht nga të gjitha dëmet strukturore të shkaktuara nga përdorimi i tepërt.

Kush abuzon me alkool në mënyrë kronike dhe të gjatë, zakonisht vuan nga patologjia AUD, që është një shqetësim cerebral që karakterizohet nga një kapacitet i ulët për të ndërprerë apo reduktuar konsumin e pijeve, dhe që shoqërohet me një hollim të disa zonave të kores së trurit. Në këtë rast autoret e studimit kanë studiuar një grup personash që kishin varësi ndaj alkoolit.

Ndryshimet të lehta u dalluan që pas 8 ditësh nga ndalimi total i konsumit, me shumë pas muajit të parë, dhe ky ndryshim strukturor cerebral vijoi edhe pas muajit të tretë, e deri në muajin e shtatë. Deri më sot studime të tilla kishin vrojtuar trashjen e murit të kores së trurit deri në 2 muaj pas ndalimit të përdorimit të alkoolit, dhe kjo është hera e parë që vërtetohet se truri vijon autorigjenerimin, gjë që është mjaft e rëndësishme.

Megjithatë do vijojnë studimet për të kuptuar ndryshimet që verifkohen në funksionalitetet e trurit.

Klan News

Lexo gjithashtu
Total
0
Share