Tanket izraelite hyjnë në Rafah të Gazës, ndërsa lufta vazhdon në veri të vendit

Në një zhvillim të fundit në konfliktin e vazhdueshëm në Gaza, forcat izraelite kanë thelluar prezencën e tyre në Rafah, duke shkaktuar alarmin ndërkombëtar për mundësinë e rritjes së numrit të viktimave civile. Pavarësisht paralajmërimeve të përsëritura nga aleatët dhe organizatat humanitare, Izraeli ka vazhduar operacionet e tij tokësore në zonat e banuara të qytetit kufitar, ku më shumë se një milion njerëz janë strehuar.

Ndërkohë, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (ICJ) ka njoftuar se do të mbajë seanca dëgjimore për të diskutuar masat e reja urgjente të kërkuara nga Afrika e Jugut lidhur me inkursionin e Izraelit në Rafah. Kjo kërkesë vjen në një kohë kur Katari ka shprehur shqetësimin se operacionet e Izraelit po pengojnë përpjekjet për të arritur një armëpushim.

Izraeli, nga ana tjetër, ka deklaruar se do të vazhdojë operacionet në Rafah pa mbështetjen e aleatëve të tij, duke argumentuar se kjo është e nevojshme për të neutralizuar luftëtarët e mbetur të Hamasit. Luftimet e ashpra kanë intensifikuar në të gjithë Rripin e Gazës, me një numër të madh të viktimave palestineze që tashmë kanë tejkaluar 35,000, sipas zyrtarëve shëndetësorë të Gazës.

Situata humanitare në Rafah është bërë edhe më e rëndë, me mijëra njerëz që janë larguar nga shtëpitë e tyre dhe me objektet mjekësore që janë në prag të kolapsit. Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ndihmë dhe Punë (UNRWA) ka paralajmëruar se “asgjëkund nuk është sigurt” në enklavën e mbipopulluar, dhe ka bërë thirrje për ndërhyrje ndërkombëtare për të adresuar krizën humanitare që po zhvillohet.

Lexo gjithashtu
Total
0
Share