Talebanët shpërndajnë protestën e grave në Kabul duke gjuajtur me armë

Luftëtarët talebanë kanë shpërndarë dhjetëra gra protestuese në Kabul, pothuajse një vit pasi grupi militant mori pushtetin.Rreth 40 gra marshuan nëpër kryeqytetin afgan duke kërkuar të drejta, përpara se talibanët ta shpërndanin turmën duke qëlluar në ajër, raportoi BBC të shtunën.

Që nga pushtimi i talebanëve, të drejtat e grave janë kufizuar ashpër.Protestueset brohoritën kërkesat e tyre për “bukë, punë dhe liri”, duke mbajtur një pankartë ku shkruhej “15 gushti është një ditë e zezë” – një referencë për ditën kur talebanët pushtuan Kabulin në 2021.Disa gazetarë që mbulonin marshimin thuhet se u rrahën gjithashtu.

Që kur talebanët u kthyen në pushtet, ata kanë lëshuar urdhra të ndryshëm që kufizojnë lirinë e grave – duke i ndaluar ato nga shumica e punëve qeveritare, arsimi i mesëm dhe të udhëtojnë më shumë se70 km pa një kujdestar mashkull.Në maj, militantët dekretuan vendimin që gratë afgane do të duhet të veshin mbulesën islamike të fytyrës për herë të parë në dekada.

Nëse një grua nuk pajtohet me këtë, kujdestarët e saj meshkuj mund të dërgohen në burg për tri ditë – megjithëse kjo nuk zbatohet gjithmonë.Protesta të vogla të grave ka pasur edhe gjatë vitit të kaluar, por çdo formë mospajtimi po shtypet.Afganistani është i vetmi vend në botë që zyrtarisht kufizon arsimin sipas gjinisë – një pikë pengese e madhe në përpjekjet e talebanëve për të fituar legjitimitet ndërkombëtar.Vajzave u është ndaluar të marrin arsimin e mesëm, ministria për Çështjet e Grave është shpërbërë dhe në shumë raste gratë nuk janë lejuar të punojnë.

Lexo gjithashtu
Total
0
Share