SHBA liron të burgosurin më të vjetër të Guantanamos

I burgosuri më i vjetër i burgut ushtarak amerikan, Guantanamo, është liruar për në shtëpinë e tij në Pakistan, pas gati dy dekadave.

Saifullah Paracha, 75-vjeçar, është arrestuar dy vjet pas sulmeve të 11 shtatorit të vitit 2001 në Shtetet e Bashkuara, dhe është akuzuar se ka qenë simpatizant i Al-Kaidës.

Paracha është dyshuar se ka financuar grupin xhihadist, mirëpo është deklaruar gjithmonë i pafajshëm dhe nuk është akuzuar kurrë për këtë gjë.

Burgu ushtarak amerikan në Kubë, dikur ka pasur qindra të dyshuar për këto sulme.

“Saif Ullah Paracha, shtetas pakistanez, i cili është ndaluar në burgun Guantanamo, ka arritur në Pakistan më 29 tetor”, ka thënë Ministria e Jashtme e Pakistanit.

“Ne jemi të lumtur që një shtetas pakistanez, që është ndaluar jashtë shtetit, më në fund është bashkuar me familjen e tij”, është thënë në deklaratë.

Paracha është zënë në korrik të vitit 2003 në Tajlandë, në kuadër të një operacioni të Byrosë Federale të Hetimeve (FBI).

Paracha, i cili ka studiuar në Shtetet e Bashkuara, është akuzuar nga autoritetet amerikane se ka pasur kontakte me disa prej figurave më të rëndësishme të Al-Kaidës, duke përfshirë liderin e atëhershëm, Osama bin Laden.

Pas 14 muajsh në një burg amerikan në Afganistan, ai është transferuar në Guantanamo.

Në këtë burg ushtarak amerikan mbahen ata që SHBA-ja i përshkruan si luftëtarë të paligjshëm që i ka zënë gjatë “luftës së saj ndaj terrorit”.

Presidenti amerikan, Joe Biden, është nën presion për të liruar të burgosurit që nuk kanë akuza dhe të nisë proceset gjyqësore ndaj personave të akuzuar për lidhje direke me Al-Kaidën.

Aktualisht në këtë burg janë 35 persona./REL

Lexo gjithashtu
Total
0
Share