Sa e rrezikshme është për shëndetin nëse nuk i lani pantoflat e shtëpisë?

Pantoflat që nuk e kanë parë pjesën e brendshme të makinës tuaj larëse për një kohë, mund të bëhen shtëpi për “banorë të pazakontë”, thotë Dr. Alyssa Cousinas. Dhe në disa raste, këmbët ose thonjtë tuaj mund të paguajnë një çmim të lartë.

Lajmi i mirë është se mund të mos keni nevojë t’i lani ato aq shpesh sa keni menduar, transmeton livestrong.com, transmeton Klan Kosova.

Pasojat e mundshme nëse nuk i lani pantoflat

Ndryshe nga rrobat e krevatit të palara ose rrobat e stërvitjes, pantoflat tuaja të pista nuk janë shumë të rrezikshëm nga ana biologjike. Por sa më gjatë të qëndroni pa u larë, aq më shumë ka gjasa që ato të përmbajnë mikrobe ose irritues që mund të ndikojnë potencialisht në lëkurën e këmbëve tuaja.

“Këpucët mund të përmbajnë baktere dhe kërpudha, të cilat shkaktojnë kërpudhat e këmbëve të atleteve dhe thonjve, së bashku me viruset që shkaktojnë lythat e shputës”, thotë Dr. Cousinas.

Përveç mikrobeve, në brendësi të pantoflave tuaja mund të grumbullohen edhe qeliza të vdekura të lëkurës, pluhur ose mbeturina të tjera që mund të shkaktojnë kruajtje ose irritim të këmbëve, shton ajo.

Megjithatë, gjasat që ju do të hasni në të vërtetë problemin varet nga mënyra se si i vishni pantoflat. Nëse mbani pantofla me çorape, rreziku është i ulët, sepse çorapet formojnë një barrierë midis këmbëve dhe pantoflave.

Por nëse i vishni pa çorape, këmbët sjellin më shumë papastërti në pantofla dhe kanë më shumë gjasa të vijnë në kontakt të drejtpërdrejtë me atë që tashmë është brenda, shton Dr. Cousinas.

Situata gjithashtu mund të përkeqësohet nëse këmbët tuaja djersiten shumë, pasi djersa krijon një mjedis të ngrohtë dhe të lagësht që lejon bakteret që shkaktojnë infeksione të rriten.

Gjithashtu, nëse vishni pantofla si jashtë ashtu edhe brenda, ka të ngjarë të sillni papastërti dhe mikrobe nga jashtë në dyshemetë tuaja. Kjo përfshin bakteret e pashëndetshme Staphylococcus dhe Clostridium difficile.

Sa shpesh duhet t’i lani pantoflat?

“Rregulli është që t’i lani kur shihni papastërti, ndjeni erë të pakëndshme ose lagështi brenda pantoflave”, thotë Dr. Cousinas.

Kjo mund të nënkuptojë një herë në javë nëse i vishni pa çorape, djersisni shumë ose mbani pantofla jashtë shtëpisë, në korridoret e ndërtesës ose në tarracë, për shembull. Nëse vishni gjithmonë çorape dhe nuk dilni kurrë jashtë me pantofla, ndoshta mjafton t’i lani ato disa herë në vit.

Lexo gjithashtu
Total
0
Share