Qyteti brazilian fillon vaksinimin e parë masiv kundër “dengës”

Qyteti i Dourados në shtetin brazilian të Mato Grosso do Sul filloi të mërkurën vaksinimin e parë masiv të vendit kundër virusit dengës, tha qeveria e qytetit.

Nisma synon të vaksinojë rreth 150,000 banorë të qytetit nga mosha 4 deri në 59-vjeç duke përdorur vaksinën QDENGA të miratuar së fundmi nga prodhuesi japonez i barnave Takeda .

Shpërndarja filloi të mërkurën e serisë së parë prej 90,000 dozash të dorëzuara tashmë nga laboratori japonez si pjesë e një marrëveshjeje me qytetin. Programi i vaksinimit kërkon një dozë të dytë në tre muaj.

Infeksioni i dengës, i transmetuar nga mushkonja “Aedes aegypti”, shkakton një sëmundje që mund të jetë e lehtë ose të ketë forma më serioze, duke çuar herë pas here në vdekje. Simptomat përfshijnë dobësi të muskujve, përgjumje, refuzim të ushqimit dhe lëngjeve, të vjella dhe diarre.

Deri në fund të javës së parë të dhjetorit, Brazili kishte regjistruar 1.6 milionë raste të dengës në vitin 2023, një rritje prej 15.8% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, sipas të dhënave nga ministria e shëndetësisë. Numri i vdekjeve të shkaktuara nga infeksioni u rrit 5.4% në periudhën në 1053 raste, shkruan Reuters, transmeton Klankosova.tv.

Muajin e kaluar, Ministria e Shëndetësisë e vendit njoftoi se do të përfshijë vaksinën e Takeda në programin kombëtar të vaksinimit të sistemit të tij të shëndetit publik, i njohur me akronimin e tij lokal ‘SUS’.

Vaksina nuk do të përdoret fillimisht në shkallë të gjerë në mbarë vendin, duke pasur parasysh furnizimin e saj të kufizuar, në vend të kësaj, ajo do të fokusohet në grupet dhe rajonet prioritare.

Vendi pret të marrë 5.08 milionë doza të tjera të vaksinës midis shkurtit dhe nëntorit.

Lexo gjithashtu
Total
0
Share