Pse shfaqen nishanet dhe pse është e rëndësishme t’i identifikoni ato

Organi më i gjerë në trupin tonë është lëkura. Ashtu si çdo organ tjetër, lëkura mund të japë shenja dalluese që duhet të jeni në gjendje t’i lexoni saktë. Nishanet janë disa nga më të zakonshmet. Vëzhgimi i tipareve të nishaneve dhe shenjave të tjera të gjendjes së trupit tuaj mund t’ju ndihmojë të dini se çfarë të bëni kur i dalloni ato.

Me poshte jane shkruar disa udhëzime për t’ju ndihmuar të interpretoni mesazhet që ju dërgon lëkura juaj, por duhet të shkoni te një profesionist për t’u siguruar.

1. Çfarë janë nishanet dhe pse shfaqen

Nishanet janë rritje të lëkurës që mund të ndryshojnë në ngjyrë, duke filluar nga ngjyra natyrale e një personi në një nuancë të ndryshme. Ato mund të shfaqen kudo në lëkurë, individualisht ose në grup.

Kur qelizat që prodhojnë pigment të lëkurës, të quajtura melanocite, rriten në grupe, në vend që të shpërndahen përgjatë sipërfaqes, formohen nishane. Shumica e tyre shfaqen në ato pjesë të trupit tonë që janë më të ekspozuara ndaj dritës së diellit. Prandaj, është e mundur që sa më shumë kohë të kaloni në diell, aq më shumë nishane do të keni.

Shumica e nishaneve shfaqen gjatë fëmijërisë dhe deri në moshën 20 vjeç. Pasi të keni arritur moshën madhore, është e zakonshme të keni midis 10 dhe 40 nishane në trup. Në disa raste, ato mund të jenë me qime dhe me kalimin e viteve mund të ndryshojnë ngadalë, duke u bërë pak më gunga dhe me ngjyrë më të çelur. Megjithatë, në raste të tjera, ju nuk mund të vini re kurrë ndryshime.

Pas ekspozimit në diell, nishanet mund të bëhen më të errët. Kjo mund të ndodhë edhe gjatë pubertetit ose shtatzënisë për shkak të ndryshimeve hormonale.

2. Kur t’i shikoni më nga afër

Megjithëse shumica e tyre janë beninje, në disa raste, mund t’ju duhet t’i shikoni më nga afër për t’u siguruar që gjithçka është në rregull. Në mënyrë ideale, duhet të ekzaminoni zonat e trupit tuaj që kanë nishane duke përdorur një pasqyrë, për shembull, për të vëzhguar nishanet në vendet që ekspozohen rregullisht ndaj diellit (fytyra, duart, këmbët, krahët, gjoksi dhe shpina). Ju gjithashtu mund të kërkoni një mik ose dikë tjetër që t’ju ndihmojë.

Në çdo rast, duhet të shkoni te një dermatolog nëse vëreni ndonjë nga shenjat e mëposhtme:

-Një nishan duket ndryshe nga të tjerët që keni në trup.

-Shfaqet pas moshës 30 vjeçare.

-Shkakton kruajtje ose gjakderdhje.

-Ngjyra e saj nuk është e barabartë.

-Paraqet ndryshime të parregullta në formë ose njëra anë duket ndryshe nga tjetra.

-Diametri i tij është më i madh se ai i një gome lapsi.

3. Si të identifikoni një papillomë

Papillomat janë gunga me ngjyrë të hapur ose pak kafe që varen nga sipërfaqja e lëkurës. Ato formohen nga fibra të lirshme kolagjeni dhe kanale të ngulitura në zona më të trasha të lëkurës. Zakonisht ato mund të shfaqen në qafë, qepalla dhe vende të tjera ku ka fërkim, si gjinjtë, ijët ose sqetullat.

Ajo që i bën këto formacione të ndryshme nga nishanet është kryesisht natyra e tyre. Nishanet ndonjëherë mund të zhvillohen në qeliza malinje, ndërsa papillomat janë pothuajse gjithmonë beninje.

4. Po në lidhje me lythat

Ekziston një lloj tjetër i gjendjes së lëkurës që ndryshe nga nishanet, shkaktohet nga një virus mjaft i zakonshëm i quajtur papillomavirusi i njeriut (HPV) dhe transmetohet nga kontakti i drejtpërdrejtë me lëkurën ose përmes objekteve të përbashkëta, si peshqirët ose peshqirët. Lythat e zakonshëm zakonisht janë të padëmshëm dhe zhduken vetë me kalimin e kohës.

Zakonisht shfaqen në gishta ose duar, karakterizohen si të ashpra dhe shpesh kanë një model pikash të vogla të zeza, të cilat janë enë të vogla gjaku me gjak të mpiksur. Të tjerat mund të shfaqen në shputat e këmbëve dhe për këtë arsye shkaktojnë parehati gjatë ecjes.

5. Si të parandaloni shfaqjen e tyre

Lythat mund të parandalohen nga përhapja në pjesë të tjera të trupit kur ato tashmë janë shfaqur duke ndjekur këto rekomandime:

-Lani duart rregullisht, veçanërisht nëse keni qenë në kontakt me dikë që ka lytha.

-Mbuloni lythat me një fashë dhe shmangni prekjen e tyre.

-Mbani duart dhe këmbët tuaja të thata. /tvklan.al

Lexo gjithashtu
Total
0
Share