Kërpudhat zakonisht mbijnë nga dyshemetë pyjore të errëta dhe të lagështa ose lulëzojnë në degët e rënë të pemëve. Tani, një startup në Abu Dhabi ka gjetur një mënyrë për t’i rritur ato në mes të shkretëtirës. Below Farm po prodhon “kërpudha speciale” të tilla si gocë deti, shiitake dhe mane luani.
Drejtori menaxhues Bronte Weir thotë se ferma e brendshme, rreth 45 minuta me makinë nga qendra e Abu Dhabi, është e para në rajon që rrit dhe shet kërpudha të nivelit të lartë. Ofertat e Farm janë më të mira se kërpudhat e importuara, thotë ajo, sepse “kërpudhat dëmtohen shumë lehtë dhe humbasin freskinë e tyre shpejt”. Weir bashkëthemeloi kompaninë në vitin 2021 në partneritet me çiftin polak Liliana Slowinska, një specialiste e zhvillimit të biznesit dhe Wojciech Slowinski, një inxhinier elektrik.
Duke e përshkruar veten si “agjentë të ndryshimit në revolucionin e kërpudhave”, treshja u shesin restoranteve, dyqaneve dhe drejtpërdrejt te konsumatorët. Lista e produkteve të kompanisë përfshin kuti me kërpudha, kuti për të rritur vetë dhe pluhur kërpudhash, të cilat u japin një shije ekstra umami supave dhe salcave dhe mund të spërkaten në pjata si erëza.
Below Farm prodhon rreth një ton kërpudha në muaj, thotë Weir, dhe po kërkon të zgjerohet për të përmbushur kërkesën në rritje. Weir thotë se teknologjia ekzistuese e brendshme e rritjes së kërpudhave, e zhvilluar kryesisht në Europë dhe Shtetet e Bashkuara, nuk është projektuar për temperaturat djegëse të ditës të Abu Dhabit, të cilat mund të arrijnë 40 gradë Celsius në verë.
Ferma përbëhet nga katër dhoma të përshtatura posaçërisht me presion të mbuluara me një shtresë izolimi të thellë deri në këmbë për të ndihmuar në mbajtjen e brendshme të freskët. Platforma e Precious Payload i ndihmon klientët të rezervojnë ngarkesa për lëshimet e ardhshme të raketave, duke përfshirë Falcon 9 të SpaceX.
Ruajtja e presionit më të lartë të ajrit brenda dhomave ndihmon në mbrojtjen e të korrave nga erërat e forta të Abu Dhabit dhe pluhuri rrotullues, sepse kur hapen dyert, ajri fryn jashtë dhe jo brenda, thotë ajo. Synimet e Farm janë në përputhje me ato të qeverisë së Emirateve të Bashkuara Arabe. Vendi importon 85% të ushqimit që konsumon, por ka ambicie të forcojë sigurinë ushqimore duke rritur prodhimin vendas.
Qëndrueshmëria është gjithashtu një qëllim kyç. Kërpudhat rriten në blloqe speciale të bëra kryesisht nga mbeturinat e hurmave të ricikluara. Hurmat përbëjnë 61% të prodhimit të kulturave bimore në Abu Dhabi dhe palmat e ngordhura ose digjen ose lihen në grumbuj që mbulojnë peizazhin. Sipas ekspertëve të inteligjencës së tregut, The Business Research Company, tregu global i kërpudhave u rrit me mbi 9% në 62.4 miliardë dollarë vitin e kaluar dhe vazhdon të zgjerohet, pjesërisht për shkak të rritjes së popullaritetit të dietave me bazë bimore dhe vegane.
Tani, me fermën aktuale si provë e konceptit, themeluesit e kompanisë po përgatiten për një raund të mbledhjes së fondeve më vonë këtë vit me synimin për të ngritur një fermë të dytë, në shkallë më të madhe dhe për të zgjeruar prodhimin. Energjia elektrike për të fuqizuar ajrin e kondicionuar në dhomat e kërpudhave është kërkesa më e madhe për burimet e kompanisë, kështu që ekspertët po hetojnë se si të përdorin blloqet e harxhuara të rritjes si një biokarburant për të ndihmuar në fuqizimin e fermës.
/ SCAN