Në prag të samitit të Ohrit, flasin analistët

NË PRAG TË SAMITIT TË OHRIT, FLASIN ANALISTËT

A PO E NGADALËSON BALLKANI I HAPUR RRUGËN DREJT BE-së?

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Ne prag te samitit dy ditor te Ohrit analistet paraqesin opinione te ndryshme per iniciativen e Ballkanit te Hapur. Në Ohër pritet të miratohen disa marrëveshje dhe memorandume për bashkëpunim në fushën e taksave, turizmit, kulturës dhe arsimit.

Sot në Ohër nis punimet samiti i Ballkanit te Hapur ku përveç liderëve themelues të Serbisë, Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut do të marrë pjesë edhe kryeministri malazez Dritan Abazovic. Kundërshtarët e nismës po pyesin nëse Ballkani i Hapur është një iniciativë ekonomike apo politike dhe nëse është një ide e mirë nëse shkakton kaq shumë mosbesim, dyshime dhe pak analiza ligjore në fillim.

Është e papranueshme për zyrtarët kosovarë dhe analisti Gezim Baxhaku.

“Problemi kryesor është se cili do të jetë qëndrimi i Kosovës, natyrisht, duke pasur parasysh deklaratat e shumta dhe përfaqësuesit e Serbisë se Kosova është pjesë e Serbisë. Kjo pengon trajtimin e barabartë te shteteve te rajonit si dhe pjesëmarrjen e barabartë të Kosovës në atë iniciativë” – tha Gezim Baxhaku, analist.

Zyrtarët boshnjakë deri më tani kanë refuzuar t’i bashkohen nismës, kryesisht për shkak, thonë ata, për shkak të mosbesimit ndaj themeluesve të saj dhe qëllimit të idesë.

Profesori Miodrag Zecin, e sheh nismën e re ekskluzivisht si bashkëpunim më të mirë rajonal.

Ata që ka mbetur jashtë Bashkimit Evropian janë fqinjët e afërt, Serbia, Maqedonia e Veriut, Shqipëria, Mali i Zi dhe Bosnja dhe është krejtësisht e natyrshme të sigurohet liria e lëvizjes së njerëzve, mallrave dhe kapitalit, dhe këto janë idetë themelore të evropianëve. Bashkimi dhe asgjë nuk do të ketë rëndësi.” nëse, kur dhe në çfarë kushtesh, ky rajon integrohet në BE” – tha Zecin, analist.

Për profesorin Miodrag Zec, një çështje mbetet në dyshim.

“Kush qëndron pas saj, cilat janë idetë, është kjo iniciative rikrijimi i Jugosllavisë. Mendoj se këto armiqësi që janë nxjerrë nga e kaluara e largët dhe e afërt, nga vitet 90” – tha Miodrag Zecin

Duket sikur nuk po flasim për atë që propozohet por kush propozon dhe ende këto armiqësi nxiten nga disa anë dhe njerëzit e thjeshtë jane te pa informuar si duhet.

Opinionet për Ballkanin e Hapur janë të ndara në Mal të Zi. Ndërsa presidenti Milo Gjukanoviç ka qenë kundër idesë që në fillim, kryeministri Dritan Abazovic thotë se nuk ka asgjë kundër kësaj, nëse kjo është e mirë për Malin e Zi. Në Ohër pritet të miratohen disa marrëveshje dhe memorandume për bashkëpunim në fushën e taksave, turizmit, kulturës dhe arsimit.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250
Lexo gjithashtu
Total
0
Share