Marrëveshja tregtare mes Brazilit dhe Kinës për të hequr dorë nga dollari amerikan!

Brazili dhe Kina thuhet se kanë arritur një marrëveshje për të hequr dorë nga dollari amerikan në favor të monedhave të tyre në transaksionet tregtare.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Marrëveshja, e shpallur të mërkurën, do t’i mundësojë Kinës dhe Brazilit të kryejnë transaksione tregtare dhe financiare drejtpërdrejt, duke shkëmbyer juan për real ose anasjelltas në vend që fillimisht të konvertojnë monedhat e tyre në dollarin amerikan.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Agjencia Braziliane e Promovimit të Tregtisë dhe Investimeve (ApexBrasil) tha se marrëveshja e re pritet të “ulë kostot” dhe “të promovojë tregti edhe më të madhe dypalëshe dhe të lehtësojë investimet”.

Kina është partneri më i madh tregtar i Brazilit, që përbën më shumë se një të pestën e të gjitha importeve, e ndjekur nga Shtetet e Bashkuara, sipas shifrave të fundit. Kina është gjithashtu tregu më i madh i eksporteve të Brazilit, duke zënë më shumë se një të tretën e të gjitha eksporteve.

Kina kaloi Shtetet e Bashkuara si partneri kryesor tregtar i Brazilit në vitin 2009. Sot, Brazili është marrësi më i madh i investimeve kineze në Amerikën Latine, i nxitur nga shpenzimet për linjat e transmetimit të energjisë elektrike me tension të lartë dhe nxjerrjen e naftës.

Zyrtarët nga të dy vendet arritën një marrëveshje paraprake për të hequr dorë nga dollari amerikan në janar dhe marrëveshja u njoftua pas një forme biznesi të nivelit të lartë Kinë-Brazil në Pekin.

Presidenti brazilian Luiz da Silva, i betuar në janar, ka lëvizur për të forcuar lidhjet me Pekinin pas një periudhe të marrëdhënieve të vështira nën paraardhësin e tij, Jair Bolsonaro, i cili përdori retorikë kundër Kinës në gjurmët e fushatës dhe në detyrë.

Presidenti i majtë i Brazilit ishte planifikuar të vizitonte Pekinin fundjavën e kaluar, pasi iu desh të anulonte udhëtimin e tij pas kontraktimit të pneumonisë. Një delegacion i përbërë nga ministra, senatorë, ligjvënës dhe qindra njerëz të biznesit, duke përfshirë më shumë se 100 nga sektori i bujqësisë, ishte caktuar të shoqëronte Lulën gjatë vizitës së tij të parë shtetërore që nga marrja e detyrës.

Edel Strazimiri / SCAN

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250
Lexo gjithashtu
Total
0
Share