Maqedonia e Veriut rradhitet në vendin e dytë sipas normave për rritjen e burgosjes në Evropë

Sipas Statistikave Vjetore Kriminale të Këshillit të Evropës për vitin 2023, 12.3% e të burgosurve janë persona të caktuar në paraburgim. Avokati Zvonko Davidovic vëren se fakti që paraburgimi caktohet në shumicën e rasteve kur prokurori kërkon masë sigurie ndikon në vendimet e gjykatës për dënimin me burg. Ai gjithashtu thekson paradoksin që ndodh: për krime të caktuara, dënimet ulen, ndërsa numri i të burgosurve rritet.

Edhe pse Moldavia ka një normë të lartë rritjeje prej 52.1%, për nga numri i të burgosurve, pas nesh janë Qiproja, Turqia, Azerbajxhani dhe Mali i Zi. Burgjet në këto vende janë ndër dhjetë më të mbipopulluara në Evropë. Uljen më të madhe të normës vitin e kaluar e kanë shënuar Lituania, Estonia dhe Greqia.

Maqedonia e Veriut është e dyta, pas Moldavisë, sipas shkallës së të burgosurve, e cila është rritur me 25,5 për qind vitin e kaluar dhe arrin në 142 të burgosur për 100 mijë banorë.

Maqedonia e Veriut, me 142 të burgosur për 100,000 banorë, renditet në vendin e 15-të ndër 48 administratat e burgjeve të shteteve anëtare të Këshillit të Evropës. Turqia ka shkallën më të lartë të burgosjes, me 408 të burgosur për 100,000 banorë.

Lexo gjithashtu
Total
0
Share