Letoni, kritiku i Rusisë fiton zgjedhjet

Krisjanis Karins mori 19% të votave, premtoi mbështetje për Ukrainën

Partia e qendrës së djathtë Uniteti i Ri i Kryeministrit letonez Krisjanis Karins fitoi zgjedhjet me 19% të votave që i japin atij të drejtën të krijojë qeveri tjetër koalicioni.

Rezultatet nënkuptojnë se Letonia do të mbetet një zë udhëheqës së bashku me fqinjët e saj baltik, Lituaninë dhe Estoninë dhe Bashkimit Evropian për një qëndrim vendimtar kundër Rusisë.

Partia e Karins ishte përsëri partia me mbështetjen më të madhe pas zgjedhjeve. Anëtarët e koalicionit aktual ishin në rrugën e duhur për të marrë 42 vende në parlamentin me 100 vende, kështu që Karins duhet të sigurojë aleatë shtesë për të qëndruar si Kryeministër.

Pas një fushate të dominuar nga shqetësimet e sigurisë pas pushtimit rus të Ukrainës, Karins u shpreh se se do të punojë për të krijuar një koalicion partish me të njëjtin mendim.

“Epo, ne kemi një kurs shumë të qartë për zhvillimin e ekonomisë sonë, nuk do të doja të devijoja shumë nga ai kurs. E para dhe më e rëndësishmja në mendjen e të gjithëve është se si ne të gjithë e kalojmë dimrin, jo vetëm në Letoni, por në të gjithë Bashkimin Evropian, dhe se ne të gjithë mbetemi të bashkuar pas Ukrainës. Nuk shoh asnjë shans që ndonjë qeveri në Letoni të ndalojë së mbështeturi Ukrainën. Ky nuk është vetëm pikëpamja e një grupi të vogël politikanësh, ky është këndvështrimi i shoqërisë sonë si të tillë”.

Gjatë mandatit të tij të parë 4-vjecar Karins kufizoi hyrjen e qytetarëve rusë që udhëtojnë nga Rusia dhe Bjellorusia.

Fitorja e tij mund të zgjerojë përçarjen midis shumicës letoneze të vendit dhe pakicës së saj rusisht-folëse për vendin e tyre në shoqëri. Rezultatet e zgjedhjeve tregojnë rënien e mbështetjes për partitë e njohura me pakicën rusisht-folëse të Letonisë, të cilat përbëjnë rreth një të katërtën e popullsisë së vendit prej 1.9 milionë banorësh. Partia e majtë Harmonia pa mbështetjen e saj në rënie me vëzhguesit që thanë se kjo u nxit pjesërisht nga votuesit etnikë letonezë që u larguan.

Klan News

Lexo gjithashtu
Total
0
Share