Kurti: Kosova dhe Shqipëria forcojnë lidhjet, nga tregtia te energjia dhe infrastruktura

Marrëdhëniet ekonomike mes Kosovës dhe Shqipërisë kanë arritur një nivel të ri të bashkëpunimit, me Kosovën që e shpall Shqipërinë si partnerin e saj kryesor tregtar për vitin 2023. Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, theksoi rritjen e investimeve dhe shkëmbimeve tregtare, si dhe hapjen e dy zyrave doganore në Durrës dhe Porto Romano, duke siguruar qasje në det për bizneset kosovare. Gjithashtu, u shënua një moment historik me funksionalizimin e bursës së energjisë elektrike ALPEX dhe kandidaturën e suksesshme të Kosovës për organizimin e Lojërave Mesdhetare 2030, me mbështetjen e Shqipërisë.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Në tre vitet e fundit, janë nënshkruar 58 marrëveshje bilaterale, duke përfshirë lehtësimin e procedurave burokratike dhe njohjen e profesioneve të avokatit dhe ndërmjetësuesit në të dy vendet. Për mbi 200 mijë banorët e zonës kufitare, lëvizja është bërë më e lirë, dhe janë ndërtuar rrugë që lidhin fshatrat ndërkufitarë për të nxitur turizmin malor.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Projekti i hekurudhës Prishtinë-Durrës pritet të jetë një infrastrukturë kyçe që do të afrojë më shumë dy vendet, ndërsa hapja e korridoreve ajrore me Shqipërinë do të shkurtojë kohën e udhëtimit dhe do të kontribuojë në mbrojtjen e mjedisit. Kryeministri Kurti gjithashtu vlerësoi bashkëpunimin kulturor, duke përmendur abetaren e unifikuar dhe punën për Enciklopedinë Shqiptare si simbole të vlerave dhe historisë së përbashkët të dy vendeve.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250
Lexo gjithashtu
Total
0
Share