Kovaçevski: Kemi pasur shumë sfida, por sot jemi një vend anëtar i NATO-s që ka filluar negociatat me BE-në

Kryeministri Dimitar Kovaçevski, duke iu përgjigjur pyetjes gazetareske gjatë vizitës së tij në SPQ “8-të Shtatori” theksoi se për të qenë në gjendje t’i përgjigjemi pyetjes se ku është diçka në këtë moment, duhet të shohim nga ku ka nisur  vendi 31 vite më parë.

“Ne shpallëm pavarësinë 31 vjet më parë, qytetarët deklaruan në referendum për një Maqedoni të lirë, sovrane, të pavarur, një vend që kaloi nëpër transformime sociale, ekonomike dhe shoqërore, ata që ishin në vitin 91 mund t’u thonë të rinjve se ne ishim shtet e cila duhej të krijonte njësinë e saj të pagesës – denarin, shtet i cili duhej të formonte administratën e tij publike, ushtrinë e saj të pavarur praktikisht nga asgjëja, por në të njëjtën kohë të punonte në arritjen e qëllimeve strategjike të shtetit.

Gjatë  formimit të shtetit, u përcaktuam për  anëtarësimin në NATO dhe BE. Në atë rrugë na u desh të merrnim vendime të vështira, jo për veten tonë, shpesh për shkak të ndikimeve gjeopolitike dhe rajonale, shpesh për shkak të gjyqtarëve të këqij, por qytetarët së bashku me politikanët që ishin gjithmonë përparimtarë, ata që merrnin vendimet, miratuan vendime  të vështira dhe sot jemi anëtare e NATO-s, e shohim se sa e rëndësishme është në një luftë që po bëhet në Evropë dhe kemi filluar negociatat me BE-në”, tha Kovaçevski.

Kryeministri Kovaçevski theksoi se shteti, përkundër ndryshimeve në sistemin ekonomik, social dhe shoqëror, ka pësuar ndryshime të mëdha edhe në industri.

“Industria dhe ekonomia jonë kaluan në një periudhë të vështirë transformimi ku humbi pjesa më e madhe e tregjeve deri në vitet e 90-ta, të cilat ishin në ish-republikat e Jugosllavisë, dhe duhej gjetur tregje të reja, duhej bërë ristrukturimi i industrisë. Po të shohim Prodhimi i Brendshëm Bruto  tonë sot, ajo tashmë përbëhet nga industri të reja nga sektori i IT-së, nga artet audio-vizuale etj. Po t’i shikojmë regjistrimet në fakultete, shohim se është vërtet një krenari e madhe që studentët regjistrohen në fakultetet teknike, veçanërisht në Fakultetin e Teknologjisë së Informacionit.

Po të shohim GDP-në tonë sot, ajo tashmë përbëhet nga industri të reja nga sektori i IT-së, nga artet audio-vizuale etj. Po t’i shikojmë regjistrimet në fakultete, shohim se është vërtet një krenari e madhe që studentët regjistrohen në fakultetet teknike, veçanërisht në Fakultetin e Teknologjisë së Informacionit.  Të gjitha këto janë arritje që kanë bërë qytetarët tanë dhe që e kanë bërë një vend më të mirë për të jetuar në vitin 2022, krahasuar me atë që ishte në vitin 1991”, tha Kovaçevski.

Kryeministri Kovaçevski shtoi se në këto 31 vite pavarësi kemi tejkaluar shumë sfida, si embargoja nga Greqia, vrasja e presidentit Kiro Gligorov, pastaj aksidenti në të cilin vdiq para kohe presidenti Traikovski.

“Në vitin 2001 kemi pasur një konflikt në vend, por me ndihmën e dialogut, me ndihmën e unitetit, me ndihmën e sjelljes racionale të politikanëve largpamës dhe përparimtarë në vend, sot jemi një vend që e kemi zgjidhur të gjitha çështjet e hapura me fqinjët e saj. Ne jemi një vend i konsoliduar në kuadrin ndërkombëtar, anëtar i NATO-s dhe deri në vitin 2030 do të bëhemi edhe anëtarë të BE-së, këto janë arritje të mëdha mbi të gjitha të qytetarëve të Maqedonisë, pa marrë parasysh përkatësinë e tyre etnike, politike apo çfarëdo përkatësie tjetër”, përfundoi Kovaçevski.

Lexo gjithashtu
Total
0
Share