Konsumatorët amerikanë i mbajnë automjetet mesatarisht për një rekord prej 12.5 vjetësh!

Amerikanët po i mbajnë automjetet e tyre me motor me djegie më gjatë, sipas një studimi të ri.

Mosha mesatare e makinave dhe kamionëve të lehtë në SHBA këtë vit u ngjit në një rekord prej 12.5 vjetësh, duke reflektuar ndikimin e kufizimeve të furnizimit në inventarët e tregtarëve të automjeteve të reja në vitin 2022, si dhe uljen e kërkesës së konsumatorit nga inflacioni dhe normat më të larta të interesit, sipas studimit nga S&P Global Mobility.

Pavarësisht gjashtë viteve të rritjes, mosha mesatare e automjeteve pritet të bjerë gjatë vitit të ardhshëm pasi disponueshmëria në rritje dhe kërkesa e ripërtërirë po i shtyjnë shitjet e automjeteve të reja mbi 14.5 milionë në 2023, tha hulumtimi i S&P.

Sipas S&P, automjetet elektrike po e frenojnë trendin e plakjes.

Mosha mesatare e automjeteve elektrike me bateri (BEV) në SHBA në fakt ra në 3.6 vjet, pak nga 3.7 vjet në 2022. Kjo shifër ka lëvizur midis 3 dhe 4 vjet që nga viti 2017, tha grupi.

S&P tha se rritja e shpejtë e shitjeve të BEV në SHBA – deri në 58% në 2022 – po e mban moshën mesatare të këtij sektori relativisht të re, pavarësisht nga fakti se një përqindje më e madhe e automjeteve elektrike po largohen nga popullsia e automjeteve, krahasuar me automjetet me djegie.

Në periudhën 10-vjeçare 2013-2022, 6.6% e BEV-ve në funksionim u tërhoqën nga përdorimi. Gjatë së njëjtës periudhë, vetëm 5.2% e automjeteve me djegie u larguan nga flota, tha S&P.

/ SCAN

Lexo gjithashtu
Total
0
Share