Klan Debat/ Zgjedhjet vendore do të jenë testi i parë për mbijetesën e këtij koalicioni qeveritar

Profesorët universitarë, duke debatuar në emisionin e sotëm të Klan Debatit me Lubisha Nikolovskin, shprehën rezerva për Qeverinë e re sa i përket pritjeve për rezultate në luftën kundër korrupsionit. Profesor Samoil Malçeski paralajmëroi se VMRO DPMNE, VLENI dhe ZNAM kanë përgjegjësi të madhe para elektoratit dhe do të duhet të japin rezultate.

“A bën mirë BDI në opozitë, nuk bën. BDI do të presë momentin kur në VLEN-i do të ketë mosmarrëveshje mes katër liderëve që ai të hidhet në Qeveri dhe ta quajë veten shpëtimtar të asaj Qeverie. Mendoj se për këtë do të duhet të presin deri në zgjedhjet lokale. Prova e parë e qeverisë për këtë koalicion do të jenë zgjedhjet lokale. Pas zgjedhjeve VMRO DPMNE e ka zbutur pak retorikën. Ata kanë një përgjegjësi të madhe në këtë moment. Nëse VMRO DPMNE nuk jep rezultate brenda 6 muajve, atëherë do të kemi një problem të madh në zgjedhjet lokale, do të jemi në një situatë si ajo që po ndodh me fqinjin tonë lindor, duke pasur zgjedhje gjatë gjithë kohës. pamundësia për të formuar një qeveri. Këto janë zgjedhjet e fundit në të cilat qytetarët vërtet përkrahin”, tha Malçeski.

Profesorja nga Fakulteti Juridik, Ana Çupovska pohon se për një kohë të shkurtër do të dihet se çfarë fshihet pas marrëveshjes së VMRO DPMNE-së me BDI-në për përkrahje të Ligjit me të cilin janë riorganizuar ministritë dhe komisioni ad hoc për përfaqësim të drejtë.

“Është e habitshme se si një retorikë parazgjedhore që synonte BDI-të si kriminelë, të korruptuar, ai formulim ekstrem nuk përputhet me situatën aktuale. Por ne duhet ta interpretojmë këtë bashkëpunim në kontekstin se për çfarë koncesionesh bëhet fjalë në lidhje me atë marrëveshje. BDI-të mund të ishin më kreative. Kemi Komisionin për Marrëdhënie ndërmjet Komuniteteve, qëllimi i tij është të parandalojë mazhoritarizmin, është kategori kushtetuese, është unik. Në parim, nëse bëhet fjalë për Balancerin, mund të rregullohet ligjërisht. Nuk jam i bindur se kjo do të zgjidhet me atë komision. Është më mirë të forcohet roli i Komisionit për Marrëdhëniet Ndërkomunitare se sa të formohen komisione të tilla, gjithashtu nuk besoj se do të lëkundet ndonjë gjë e veçantë në VREDI sepse janë zhdukur edhe kushtet dhe kërkesat për ndryshime kushtetuese nuk kanë arsye të besojnë se dikush do të merret me korrupsion”, thekson Çupovska.

Edhe profesori universitar Mersel Bilalli pret pasiguri të madhe politike në periudhën e ardhshme.

“Nuk është plotësisht e sigurt se kush do të jetë në pushtet. Të tre strukturat kryesore politike do të kenë një hipotekë të rëndë, sepse numri i madh i votave që kanë marrë nuk ka qenë për shkak të ndonjë projekti të realizuar, por ka qenë në shënjestër kundër BDI-së. Sulmi i VMRO DPMNE-së është gjeneralizuar ndaj shqiptarëve dhe jam thellësisht i ofenduar. Nëse doni të bëni një vend të zhvilluar, duhet të ofroni projekte për zhvillim ekonomik dhe jo të merreni me nacionalizëm. Nga ana tjetër, VREDI është një strukturë e pushtuar nga frika sepse mandatari provokon nga të dyja palët, nuk duhet të kërkojnë shumë sepse të tjerët do të presin te dera. Nuk shoh se do të kemi ujëra të qetë, por do të ketë pasiguri të madhe. Sëmundje kronike është mungesa e vizionit për zhvillim ekonomik”, paralajmëroi Mersel Bilalli./tvklan.mk/

Lexo gjithashtu
Total
0
Share