KLAN Debat/ Nuk mundet të bëhen pazare për negociatat me BE-në

Profesoresha Ana Çupovska në emisionin Klan Debat tha se nuk mund të bëhen pazare politike për negociata me Bashkimin Evropian.

“Partitë duhet të jenë parimore. Fakti është se Kushtetuta ka një sërë mospërputhjesh që duhen korrigjuar. Unë shpresoj se kjo do të ndodhë. Për momentin prioritet i është dhënë marrëveshjeve partiake dhe jo çështjeve thelbësore. E njëjta gjë ndodh me Balancerin. Fakti është se po keqpërdoret, fakti është se nuk mund të bëhen pazare për negociatat me BE-në. Pse nuk ngrihet një komision ad hoc për agjendën evropiane. Ne kemi ligje të mira, por problemi është në aplikimin e tyre”, tha Çupovska.

Profesor Samoil Malçevski mendon se është mirë që po debatohet për sistemin MERIT, por ka frikë nëse në periudhën e ardhshme fillojmë të flasim për aplikimin e tij korrekt.

“Se sa do të jetë BDI në opozitë do të varet nga VLEN-i. Nëse VLEN-i planifikon të konkurrojë seriozisht me BDI-në, mendoj se katër partitë duhet të zhduken dhe të vazhdojnë në një strukturë organizative që do të jetë konkurruese me BDI-në, kjo do të jetë më pak problem për Mickoskin. Ai do të ketë një problem më të madh kur të shohë rezultatet e shqyrtimit dypalësh. Duhet ta heqim Balancerin sepse është vëzhgim i skriningut bilateral”, thotë Malçeski.

Sipas profesor Mersel Bilallit, qasja ndaj postulateve bazë për funksionimin e shtetit nuk duhet të varet nga interesat partiake.

“Struktura e VLEN-it është heterogjene. Mickovski është në një pozitë të lakmueshme dhe të palakmueshme. Është e lakmueshme, sepse brenda, politikisht, mund të luajë me të dyja. VLEN-i ka një strukturë anëtarësie që pret prej vitesh për t’u përfshirë në sistem, për të marrë një punë, për të marrë diçka. Do të nervozohen sepse do të kenë presion nga aktivistët. Shumë mund të ndodhin në një vit. Loja është shumë transparente. Jemi larg departamentizimit”, pohon Bilalli.

Duke iu referuar aplikimit të Marrëveshjes së Prespës, profesoresha Çupovska theksoi se jemi dëshmitarë të ekskursioneve në shtetin e së drejtës, ajo i tha strukturës qeverisëse, nëse janë kaq budallenj, duhet të nisin procedurë për anulimin e Marrëveshjes së Prespës.

Malçevski u përgjigj se për të është skizofrenike të flitet për shtet ligjor për demokraci, dhe nga ana tjetër të flas për diçka që është bërë jashtë saj. Si shembull, ai përmendi Republikën e Greqisë, e cila ende nuk i ka ratifikuar tri marrëveshjet me Republikën e Maqedonisë./tvklan.mk/

Lexo gjithashtu
Total
0
Share