Klan Debat/ Iliev: Gjendja e sigurisë do të jetë e tensionuar deri në zgjedhjet e ardhshme lokale, Farizi dhe Musliu nuk besojnë se ndodh diçka pasi jemi anëtarë të NATO-s

Eksperti i sigurisë, Aleksandar Iliev, në Klan Debat me Lubisha Nikolovskin, duke iu referuar situatës së sigurisë në vend dhe aktiviteteve të Frontit Evropian me nënshkrimin e Deklaratës Politike për Legjitimitetin Etnik, pohon se ajo që kemi pasur në vitin 2001 nuk ka mundësi të ndodhë tani, por për një sulm terrorist, për dhunë mes individëve, probabiliteti, sipas tij, është i madh dhe është një skenar i mundshëm.

“Situata e sigurisë do të jetë e tensionuar deri në zgjedhjet e ardhshme lokale dhe në zgjedhjet e ardhshme do të mbyllet çështja se kush është i ligjshëm apo legjitim sepse do të kemi sërish zgjedhje dhe do të shohim numrat. Veprimi demokratik është diçka që është një e drejtë krejtësisht legjitime e Frontit Evropian për t’u përdorur dhe partitë e tjera nuk duhet të zemërohen ose të mendojnë se nuk duhet. Çdo parti politike duhet të përdorë të gjitha mjetet ligjore që ka në dispozicion. Gjendja e sigurisë do të jetë e tensionuar deri në zgjedhjet e ardhshme lokale dhe në zgjedhjet e ardhshme do të mbyllet kjo çështje se kush është ligjor apo legjitim sepse do të kemi përsëri zgjedhje dhe do t’i shohim numrat”, tha Iliev.

Ai pohon se aktualisht Fronti Evropian nuk ka shumë hapësirë ​​për të vepruar, duke marrë parasysh faktorin ndërkombëtar, luftën në Ukrainë dhe të gjitha ato tensione që ekzistojnë në Evropë, nuk krijojnë kushte që dikush të marrë mbështetje nga bota perëndimore për të vepruar. jashtë ligjeve.

“Që nga viti i kaluar ka disa tregues që tregojnë për përkeqësim të situatës së sigurisë në rajon, duke filluar nga Rezoluta në Srebrenicë, incidentet në Kosovë, marrëveshja Vuçiq-Kurti. Edhe partitë tona edhe politikanët ishin aktivë në zgjedhjet në Serbi, ndodhi edhe anasjelltas, që politikanët nga Serbia dhe Kosova ndikuan në situatën politike në Maqedoni. Ne nuk mund ta shohim situatën tonë politike dhe të sigurisë jashtë rajonit. A është përkeqësuar, sigurisht që po, është përkeqësuar pak për shkak të atij konteksti ndërkombëtar. Brenda, tensionet mes BDI-së dhe VLEN-it, ky është një konflikt interesi, por nuk do të ketë pasoja sigurie. Legjitimiteti është perceptim subjektiv, kush është i ligjshëm, është tjetër ai që do të jetë në pushtet”, ka theksuar Iliev.

Albert Musliu beson se tema e legjitimitetit në bllokun politik shqiptar është imponuar nga numrat e zgjedhjeve.

“Çizmet” u përmendën vetëm nga një drejtues në këtë parazgjedhje, ai i së Majtës. Nuk besoj se BDI do të merret me të Majtën, nëse e majta do të vazhdojë me këtë narrativë, do të shfaqet një faktor i ri politik, shqiptari, i cili do të ketë një narrativë të tillë, të rinjtë shqiptarë me të njëjtin narrativë vetë dhe të hyjnë në Parlament. Çdo reagim shkakton kundërveprim kush nga shqiptarët, qytetarët apo përfaqësuesi, nuk mendoj se do të ketë probleme përfaqësuesi do të merret me të majtën, jo me BDI-në”, tha ai.Musliu.

Shqiptarët kanë dilemë se kush e përcakton përfaqësuesin legjitim. Kjo, thotë Musliu, nuk është hera e parë që përfaqësuesi vendos me kë do të bëjë koalicion.

,, Ngjashëm ka qenë në vitin 1998, në vitin 2006. Mickoski ka mundur të formojë qeveri vetëm me ZNAM-in dhe do të kishte një portofol më të madh nuk u pajtuan se formuan qeveri me LSDM-në. Të dyja partitë janë legjitime, shifrat flasin se kush është fitues në bllokun mazhoritar”, tha Musliu.

Lulzim Farizi beson se për dallim nga Kosova dhe Serbia që janë jashtë NATO-s, këtu është ndryshe sepse jemi anëtarë të Aleancës.

“Pjesa më e madhe e BDI-së janë klientelistë, jo se në VLEN nuk ka. Zgjedhjet lokale po vijnë, do t’i shohim rezultatet, duhet të kemi një garë të njerëzve që e duan vendin e tyre, 15 vite më parë më kanë bërë presion dhe për familjen time. Të presim 100 ditët e Qeverisë, nëse gjërat dalin jashtë kontrollit do të reagojmë. Për herë të parë faktori i huaj nuk u përfshi drejtpërdrejt në negociatat për formimin e Qeverisë, por na dhanë një shans. vetë”, thotë Farizi.

Farizi pretendon se koalicioni VLEN dhe BDI janë përleshur se kush ka legjitimitet dhe kush ka ligjshmëri.

“Nëse shkojmë në drejtim etnik, VLEN-i ka legjitimitet. Por mbi të gjitha duhet të respektojmë Kushtetutën e cila njeh vetëm një fitues. Diferenca mes BDI-së dhe VLEN-it nuk është e madhe kundër shqiptarëve, por kundër BDI-së ata do të jenë në të njëjtin krah si opozita me të majtën. Gabimin e parë e bënë me zgjedhjen e kryetarit të Kuvendit, e majta nuk e votoi Gashin, as BDI-ja”, tha Farizi. /TvKlan.mk

Lexo gjithashtu
Total
0
Share