Grupi më i rrallë i gjakut, e kanë vetëm 43 persona në botë

A mund të trashëgohet gjaku i artë dhe çfarë rreziku i kanoset?

Para një kohe të gjatë besohej se grupi më i rrallë i gjakut është grupi AB, por kjo nuk është e vërtetë.

Kohë më parë u përcaktua një tjetër grup i veçantë gjaku, që e kanë vetëm 43 persona në botë. U identifikua për herë të parë në vitin 1961 në një grua nga Australia.

Gjaku i artë konsiderohet grupi më i rrallë i gjakut në të gjithë botën. Ajo që e dallon nga grupet e tjera është se ka një faktor Rh-null, i cili nuk është as pozitiv as negativ dhe nuk ka asnjë nga antigjenet 61 Rh.

Sipas shkencëtarëve, vetëm 43 njerëz kanë gjak të artë. Kjo do të thotë se vetëm një në gjashtë milionë njerëz mund të mburret me këtë.

Gjaku i artë mund të trashëgohet kur ju merrni një mutacion në gjenin RHCE nga të dy prindërit. Prandaj, duhen dy kopje të gjenit të ndryshuar për të marrë faktorin zero Rh.

Megjithatë, të kesh këtë grup të rrallë gjaku shoqërohet me rrezik. Në rast sëmundjeje ose aksidenti, mund të jetë shumë e vështirë për të marrë grupin e duhur të gjakut për transfuzion.

Të kesh një faktor Rh zero ka gjithashtu një anë pozitive. Njerëzit me këtë grup gjaku mund të bëhen dhurues të çdo grupi tjetër gjaku.

Askush nuk habitet nga fakti që ekzistojnë katër grupe gjaku: A, B, AB, 0, dhe, secili prej tyre ka një të ashtuquajtur – Faktori Rh pozitiv ose negativ. Ekzistenca e grupeve të gjakut u zbulua në vitin 1901.

Grupi i gjakut përbëhet nga një grup antigjenesh (proteina të veçanta) të pranishme në eritrocite, pra qelizat e kuqe të gjakut. Eritrocitet mund të kenë shumë antigjene specifike, që do të thotë se ka shumë sisteme të grupeve të gjakut

Lexo gjithashtu
Total
0
Share