Gjykata Kushtetuese refuzon hapjen e procedurës për ligjet e pagave të gjyqtarëve dhe anëtarëve të Këshillit Gjyqësor

Gjykata Kushtetuese e Maqedonisë së Veriut ka marrë një vendim të rëndësishëm lidhur me pagat e gjyqtarëve dhe anëtarëve të Këshillit Gjyqësor, duke refuzuar të hapë procedurë për ndryshimet e kontestuara ligjore të miratuara nga Kuvendi në shkurt të këtij viti. Sipas zëdhënëses Hristina Belovska, Gjykata ka gjetur se pretendimet e ngritura nga Këshilli Gjyqësor dhe Shoqata e Gjyqtarëve, të cilët argumentonin se ndryshimet kërcënonin pavarësinë dhe autonominë e gjyqësorit, janë të pabazuara dhe të papranueshme.

Gjykata ka konstatuar se ulja e koeficientëve të pagave me 13% nuk është antikushtetuese dhe se, në fakt, pagat e gjyqtarëve dhe anëtarëve të Këshillit Gjyqësor do të rriten, edhe pse me një shumë minimale. Belovska theksoi se gjyqtarët vazhdojnë të marrin një pagë që përputhet me statusin dhe rolin e tyre, dhe se siguria e tyre materiale nuk është në rrezik, pasi ata janë në mesin e zyrtarëve publikë me pagat më të larta në vend.

Vendimi i Gjykatës Kushtetuese vlerëson se ndryshimet e bëra janë në përputhje me ligjin dhe se Kuvendi ka autoritetin për të miratuar ligje të tilla. Kjo vlerësim vjen pas iniciativave të ngritura nga Këshilli Gjyqësor dhe Shoqata e Gjyqtarëve, të cilët kishin shprehur shqetësimin se ndryshimet do të kufizonin rritjen e pagave të gjyqtarëve dhe do të ndikonin negativisht në pavarësinë e gjyqësorit. Megjithatë, Gjykata ka hedhur poshtë këto pretendime, duke siguruar kështu që pagat e gjyqtarëve do të mbeten të pandryshuara dhe në përputhje me standardet e tyre profesionale.

Lexo gjithashtu
Total
0
Share