Brukseli miraton progres raportet për Serbinë dhe Kosovën

 PE I KËRKON BEOGRADIT VENDOSJEN E SANSKIONEVE NDAJ RUSISË

 Komiteti i politikës së jashtme të PE ka miratuar raport progresin per Kosoven dhe ate per Serbinë. Beogradi ka marre kritika per hezituimin ne vendosjen e sanksioneve ndaj Rusise ndersa per Kosoven eshte perseritur mbeshtetja per liberalizimin e vizave.

Komiteti i Punëve të Jashtme të Parlamentit Evropian miratoi tekstin e raportit për Serbinë me 50 vota pro dhe pesë vota kundër raport progresin per Kosoven dhe ate per Serbinë. Beogradi ka marre kritika per hezituimin ne vendosjen e sanksioneve ndaj Rusise ndersa per Kosoven eshte perseritur mbeshtetja per liberalizimin e vizave.

Në raportin për Serbinë thuhet se  sanksionet kundër Rusisë jane një element kyç që do të përcaktojë përparimin e përgjithshëm të vendit në rrugën drejt anëtarësimit në BE.

Në tekstin e raportit thuhet se “Serbia dhe Kosova pritet të nënshkruajnë një marrëveshje ligjërisht të detyrueshme për normalizimin e marrëdhënieve bazuar në njohjen reciproke”, që është hera e parë që njohja reciproke përmendet në një dokument zyrtar të institucionit të BE-së si një zgjidhje e nevojshme për dialogun Beograd-Prishtinë.

BE u ka kujtuar te dy shteteve se një perspektivë e besueshme e zgjerimit kërkon angazhimin e nevojshëm. reformat dhe përkushtimi ndaj standardeve dhe vlerave evropiane. Pas votimit në Komisionin për Politikë të Jashtme, raporti për Serbinë do të jetë në votim përfundimtar plenar të Parlamentit Evropian në fillim të korrikut./KlanMacedonia/

Lexo gjithashtu
Total
0
Share