Borrell: Deportimi me dhunë i ukrainasve në Rusi përbën “krim lufte”

Deportimi i ukrainasve me dhunë në Federatën Ruse është një shkelje e rëndë e ligjit ndërkombëtar humanitar, prandaj të gjithë ata që bashkëpunojnë duhet të mbajnë përgjegjës për krimet e luftës.

Kështu ka deklaruar Josep Borrell, i cili foli në Parlamentin Europian të mërkurën, duke trajtuar faktet e deportimeve me dhunë të qytetarëve ukrainas në Rusi, raporton një korrespondent i Ukrinform.

“Të gjitha rastet duhet të hetohen siç duhet dhe përgjegjësit duhet të mbajnë përgjegjësi për krimet e luftës,” tha kryediplomati i BE-së. Më lejoni të nënvizoj më në fund fatin e personave në situatat më të cenueshme në këtë kontekst – përkatësisht grave dhe fëmijëve.

Ata po përballen me rreziqe që përfshijnë shfrytëzimin seksual, trafikimin, dhunën seksuale, larg syrit të publikut. Është detyra jonë e përbashkët të përqendrohemi në përgjegjësinë dhe në dënimin e tyre.

“Ne duhet të bëjmë thirrje për akses të papenguar nga entitetet e OKB-së, Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq (KNKK) dhe shoqëria civile në të gjitha zonat ku civilët janë deportuar”, vuri në dukje Borrell.

Lexo gjithashtu
Total
0
Share