Blinken: SHBA do të konfiskojë asetet ruse për të financuar rindërtimin e Ukrainës

Në një vizitë të rëndësishme në Ukrainë, Sekretari Amerikan i Shtetit, Antony Blinken, ka shprehur mbështetjen e palëkundur të administratës Biden për Ukrainën, në një kohë kur vendi po përballet me sfida të reja nga aktivitetet ushtarake të Rusisë në rajonin e Kharkivit. Duke folur në Institutin Politeknik të Kievit, Blinken ka theksuar solidaritetin e SHBA-së me Ukrainën, duke u shprehur: “Ju nuk jeni vetëm në këtë betejë.”

Ky angazhim vjen në vazhdën e miratimit nga Kongresi dhe Shtëpia e Bardhë e një pakete të madhe financimi, e cila përfshin ndihmë prej më shumë se 60 miliardë dollarësh për Ukrainën, si dhe një paketë të ngjashme financiare nga Bashkimi Evropian që arrin në 54 miliardë dollarë.

Në fokus të fjalimit të tij, Blinken ka vënë theksin tek rëndësia e ndërtimit të infrastrukturës së sigurisë dhe ekonomike në Ukrainë, si hapa parësorë drejt integrimit të vendit në strukturat e NATO-s. Ai ka bërë të ditur se në Samitin e ardhshëm të Uashingtonit, që do të mbahet në korrik, do të merren masa konkrete për të forcuar rolin e NATO-s në mbështetjen e Ukrainës, duke përfshirë edhe reformat e saj të brendshme që synojnë integrimin e plotë në aleancë. Këto zhvillime janë një sinjal i qartë i angazhimit të SHBA-së për të mbështetur Ukrainën në rrugën e saj drejt një të ardhmeje të sigurt dhe të qëndrueshme në kuadër të komunitetit euro-atlantik.

Lexo gjithashtu
Total
0
Share