BE propozon masa shtesë për krizën energjetike

Von der Leyen ka shmangur sërish vendosjen e një kufi çmimi për gazin pasi mund të ndërpresë furnizimet

Komisioni Evropian propozoi një grup tjetër masash emergjente për të trajtuar çmimet e larta të energjisë, por sërish shmangu një kufi të çmimi të gazit pasi vendet e BE-së mbeten të ndara për këtë ide.

Presidentja e Komisionit të BE-së Ursula von der Leyen në një konferencë shtypi, propozoi ngritjen e një zyre të përbashkët të blerjes së gazit nga BE.

“Ne e dimë që kërkesa e Evropës për energji është shumë e madhe, kështu që është logjike që shtetet anëtare dhe kompanitë e energjisë duhet të përdorin fuqinë e tyre blerëse të përbashkët dhe për këtë ne propozojmë mjete ligjore për bashkimin e kërkesës për energji në nivel evropian”, ka thënë Von der Leyen.

Masat e reja nuk përfshini një çmim kufi për gazin por Komisioni kërkoi miratimin e vendeve të BE-së për një projekt-propozim për të vendosur një “çmim maksimal dinamik” të përkohshëm për tregtitë në qendrën holandeze të gazit të Transferimit Titullit i cili shërben si një çmim standard për tregtimin evropian të gazit. Përkrahësit e kufirit të çmimit thonë se standardi nuk pasqyron realitetin e shumicës së blerjeve të gazit nga BE.

“Ne po përcaktojmë një sërë parimesh për këtë mekanizëm fleksibël, dinamik të mbulimit me gaz në Europë. Ai duhet të jetë mjaft fleksibël për të garantuar sigurinë e furnizimit, për shembull, duhet të jetë mjaftueshëm i sigurt që tregu po funksionon, gazi po rrjedh dhe duhet të jetë mjaft i gjerë sa të mbulojë edhe standardet e tjera që kemi në Bashkimin Evropian. Ne duhet të zbusim paqëndrueshmërinë dhe rritjet ekstreme të çmimeve në tregun kryesor evropian të gazit. E dimë se ky treg ka ndryshuar në mënyrë dramatike”, ka thënë Von der Leyen.

Propozimet nuk ka gjasa të qetësojnë të gjitha 27 vendet e BE-së, udhëheqësit e të cilëve do t’i diskutojnë ato në një samit të enjten dhe të premten. Ministri francez Laurence Boone bëri thirrje për zbatimin e një kufiri çmimi, ndërsa ministrja austriake Karoline Edtstadler tha se një masë e tillë “fatale” do të pengonte blerjet e gazit të bllokut. Propozimet e Komisionit, të cilat kanë nevojë për miratim nga vendet anëtare të Bashkimit Evropian, janë përpjekja e fundit e bllokut për të trajtuar rritjen e çmimeve të energjisë dhe krizën e furnizimit.

Klan News

Lexo gjithashtu
Total
0
Share