“Ballkani i Hapur” hap mundësi për promovimin e përbashkët të atraksioneve turistike nga vendet e rajonit

Zëvendëskryetari i Qeverisë i ngarkuar për çështje ekonomike, koordinim të resorëve ekonomikë dhe investimeve, Fatmir Bytyqi në seancën e sotme plenare “Ballkani i Hapur hap turizëm”, në korniza të Samitit të “Ballkanit të Hapur” foli për përfitimet nga bashkëpunimi rajonal në turizëm në zhvillimin e përbashkët dhe për të ardhmen e rajonit.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

“Lidhja e ekonomive tona, krijimi i një tregu të përbashkët rajonal me mbi 10 milionë banorë është një nga arsyet e krijimit të Iniciativës “Ballkani i Hapur”, i cili stimulon rritjen ekonomike, mundëson lëvizjen e lirë të njerëzve ndërmjet vendeve duke mbështetur dhe promovuar turizmin”, tha zëvendëskryeministri Bytyqi.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Ai theksoi se në vitet e fundit, kompanive nga Maqedonia e Veriut, Shqipëria dhe Serbia u janë hequr barrierat administrative për eksportin e produkteve, marrjen e lejeve të punës dhe regjistrimin e qëndrimeve më të gjata dhe se tani është koha për të bërë përparim në bashkëpunimin turistik.

“Të hapim bashkëpunimin për shkëmbimin e përvojave, mundësive, progresit dhe zhvillimit të turizmit në Ballkanin Perëndimor me veçantinë e tij si vlerë e shtuar për zhvillimin dhe të ardhmen e rajonit tonë”, tha zëvendëskryeministri Bytyqi në seancën e sotme plenare “Ballkani i Hapur hap turizmin”, në kuadër të Samitit “Ballkani i Hapur”.

Gjatë seancës, folës kryesorë ishin ministri i Ekonomisë së Maqedonisë së Veriut Kreshnik Bekteshi, Mirela Kumbaro-Furçi, ministre e Turizmit dhe Mjedisit e Shqipërisë dhe ministrja e Tregtisë, Turizmit dhe Telekomunikacionit të Serbisë, Tatjana Matiq.

Ministri Bekteshi theksoi se turizmi, edhe pse një nga sektorët ekonomikë me rritje më të shpejtë në vendin tonë, ka mundësi të mëdha për të tërhequr investime të huaja dhe vendore dhe mundësi për të krijuar vende të reja pune.

“Iniciativa ‘Ballkani i Hapur’ ka treguar në këto momente të vështira të ekonomisë se, si kurrë më parë, Republika e Maqedonisë së Veriut, Shqipëria dhe Serbia kanë tejkaluar të gjitha pritshmëritë në pjesën e bashkëpunimit dhe ndihmës dhe mbështetjes reciproke”, tha Bekteshi.

Ai nënvizoi se marrëveshjet konkrete dhe tejkalimi i pengesave burokratike hapin kufijtë dhe i bëjnë të qasshme për qytetarët tiparet e çdo qyteti.

Ai shtoi se nënshkrimi i Memorandumit të Bashkëpunimit ndërmjet tri vendeve ka për qëllim forcimin e bashkëpunimit ekonomik në fushën e turizmit, ku kompanitë dhe qytetarët e rajonit do të kenë kushte të lehtësuara për lëvizje, punë dhe tregti sipas shembullit të vendeve evropiane.

Duke shprehur besimin se Iniciativa do të zgjerohet, forcohet dhe do të kontribuojë në promovimin më të madh të bukurive të Ballkanit si destinacion turistik, si dhe stabilitetin ekonomik dhe një Ballkan më të zhvilluar, ministri Bekteshi tha se nënshkrimi i Memorandumit të bashkëpunimit në fushën e turizmit në Ballkanin Perëndimor do të rrisë shfrytëzimin dhe promovimin e potencialit turistik të vendeve pjesëmarrëse.

Mirela Kumbaro – Furçi, ministre e Turizmit dhe Mjedisit e Shqipërisë, duke iu referuar rëndësisë së turizmit si një nga katalizatorët më të mirë për komunikim dhe ndërveprimit mes njerëzve dhe vendeve, nënvizoi se ky sektor nuk njeh kufij gjeografikë apo historikë dhe epokën në të cilën jetojmë i përket kësaj industrie të madhe.

Ajo theksoi se liderët e “Ballkanit të Hapur” përmes Memorandumit për mirëkuptim në fushën e turizmit fokusohen në rritjen dhe përmirësimin e komunikimit dhe ndërmarrjen e aktiviteteve konkrete për shfrytëzimin e turizmit rajonal.

Ajo vuri në dukje se me përmirësimin e infrastrukturës ajrore dhe tokësore, duke lidhur Tiranën me Shkupin, Prishtinën, Podgoricën, Beogradin, Sarajevën dhe anasjelltas, destinacionet rajonale po bëhen lehtësisht të qasshme si destinacione të fundjavës.

Sipas ministres shqiptare të Turizmit dhe Mjedisit, ky dokument hap rrugën për prezantimin e vendeve në platforma të përbashkëta për promovimin, po aq të rëndësishme për institucionet dhe sektorin privat.

Ministrja Matiq theksoi se vendet e rajonit janë përkushtohen gjejnë zgjidhje dhe sjellin zhvillim dhe progres të shpejtë, duke hapur mundësinë për një rrugë më efikase drejt Bashkimit Evropian.

Ajo nënvizoi se pikërisht turizmi është shkalla e parë praktike për forcimin e bashkëpunimit, si degë ekonomike e veçantë me perspektiv në të cilën hapen mundësit e punës.

Ministrja serbe e Tregtisë, Turizmit dhe Telekomunikacionit nënvizoi se me nënshkrimin e sotëm të këtij Memorandumi të mirëkuptimit dhe bashkëpunimit në fushën e turizmit, hapet një kapitull i ri në historinë e turizmit të rajonit dhe priten rezultate pozitive që do të sjellin zhvillim të madh të kësaj dege.

Në kuadër të këtij sesioni plenarë me diskutime dhe pikëpamje të tyre morën pjesë edhe përfaqësues të Odave Ekonomike të tri vendeve, Zoran Jovanovski, nënkryetar i Odës Ekonomike të Maqedonisë së Veriut, Nenad Gjurgjeviq, këshilltar i kryetarit të Odës Ekonomike të Serbisë dhe Ines Mukostepa Kryetar i Unionit të odave tregtare-industriale të Shqipërisë, të cilët diskutuan për intensifikimin e bashkëpunimit duke përcaktimin e një oferte të përbashkët për tregjet botërore, e cila do të promovojë “Ballkanin e Hapur” si një destinacion tërheqës.

Në fokus të fjalimeve të tyre ishin mesazhet se me oferta të përbashkëta rajonale në vendet e kësaj iniciative mund të sillen turistë.

Në diskutimin e përfaqësuesve të odave ekonomike u konkludua se potenciali real i rajonit, burimet arkeologjike dhe natyrore, turizmi i verërave, hoteleritë hapin mundësi për tu realizuar potencialin për realizimin e Ballkanit të Hapur.

U përshëndet nënshkrimi i sotëm i Memorandumit për bashkëpunim në fushën e turizmit në Ballkanin Perëndimor, me të cilën u potencua që të jepet mbështetje institucionale shtesë dhe mundësi për ndërlidhjen dhe rritjen e ofertës turistike të vendeve nga rajoni.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250
Lexo gjithashtu
Total
0
Share