Zëvendësuesit e sheqerit si stevia, aspartame dhe sukraloza nuk i ndihmojnë njerëzit të humbin peshë në afat të gjatë dhe në vend të kësaj mund të paraqesin rreziqe për shëndetin, ka paralajmëruar Organizata Botërore e Shëndetësisë. Një rishikim sistematik i provave të disponueshme “sugjeron që përdorimi i NSS [ëmbëltuesve pa sheqer] nuk sjell ndonjë përfitim afatgjatë në reduktimin e yndyrës së trupit tek të rriturit ose fëmijët,” tha OBSH në një deklaratë.
“Rezultatet e rishikimit sugjerojnë gjithashtu se mund të ketë efekte të padëshirueshme të mundshme nga përdorimi afatgjatë i NSS, siç është një rrezik në rritje i diabetit të tipit 2, sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekshmërisë tek të rriturit”, shtoi ai.
Francesco Branca, drejtor i OBSH-së për ushqimin dhe sigurinë ushqimore, tha se zëvendësimi i sheqernave me ëmbëltues artificialë “nuk ndihmon në kontrollin e peshës në afat të gjatë” dhe në vend të kësaj, “njerëzit duhet të marrin në konsideratë mënyra të tjera për të reduktuar marrjen e sheqernave, të tilla si konsumimi i ushqimit me sheqerna natyrale, si frutat, apo ushqimet dhe pijet pa sheqer”.
Ëmbëltuesit artificialë “nuk janë faktorë thelbësorë dietikë dhe nuk kanë vlerë ushqyese”, theksoi Branca. “Njerëzit duhet të reduktojnë ëmbëlsinë e dietës krejtësisht, duke filluar herët në jetë, për të përmirësuar shëndetin e tyre”.
Organizatat kombëtare të shëndetit si ajo e Kanadasë kanë paralajmëruar prej kohësh se zëvendësuesit e sheqerit me zero kalori ose me kalori të ulët nuk janë as të nevojshëm dhe as të dobishëm. OBSH dekurajon konsumimin e “të gjithë ëmbëltuesve joushqyes sintetikë dhe natyralë ose të modifikuar që nuk klasifikohen si sheqerna që gjenden në ushqimet dhe pijet e prodhuara, ose që shiten vetë për t’u shtuar në ushqime dhe pije nga konsumatorët”.
Kjo përfshin acesulfame K, aspartame, advantame, ciklamate, neotame, sakarinë, sukralozë, stevia dhe derivatet e stevias.
Rekomandimet nuk zbatohen për produktet e kujdesit personal dhe higjienës që përmbajnë NSS, të tilla si pasta e dhëmbëve, kremi për lëkurën dhe medikamentet, ose për sheqernat me kalori të ulët dhe alkoolet e sheqerit (pololet). Këto sheqerna ose derivate të sheqerit përmbajnë kalori – prandaj nuk konsiderohen zëvendësues të sheqerit – dhe zakonisht janë të pranishëm në produkte të ndryshme ushqimore si çamçakëz pa sheqer dhe karamele pa sheqer.
Udhëzimi i ri i OBSH-së vlen për të gjithë njerëzit, përveç atyre me diabet para-ekzistues. Megjithatë, OBSH theksoi se ishte vlerësuar “si e kushtëzuar” për shkak të diversitetit të pjesëmarrësve në studime që formuan bazën për përfundimet e saj, si dhe zakoneve shumë komplekse të konsumit të ëmbëltuesve pa sheqer.
Disa ekspertë të ushqyerjes kanë hyrë shpejt për t’i vënë në dukje këto, duke thënë se udhëzimet e reja janë bazuar kryesisht në studime vëzhguese që nuk vendosin një lidhje të drejtpërdrejtë midis ëmbëltuesve dhe kontrollit të peshës.
/ SCAN