Ushqimet shumë të përpunuara siç janë ushqimi i gatshëm, drithërat dhe kripërat, ngre rrezikun e një sulmi në zemër ose në tru, ndërsa shkencëtarët kërkojnë veprim të shëndetit publik.
Njerëzit, të cilët hanë ushqime ‘shumë të përpunuara’, përfshirë disa prej atyre të gatshme, drithëra me sheqer dhe pije të gazuara, kanë më shumë gjasa të vuajnë nga sëmundjet kardiovaskulare.
Konsumimi i më shumë se katër vakteve në ditë mund të rrisë rrezikun e vdekjes së hershme me pothuajse dy të tretat.
Ushqimet e përpunuara zakonisht shiten ‘të gatshme për t’u ngrënë’ dhe nuk mund të bëhen në një kuzhinë normale, pasi ato janë të mbushura me substanca industriale si prezervativ dhe ëmbëlsues.
Një studim francez zbuloi se çdo rritje prej 10 për qind në përqindjen e ushqimit ultra të përpunuar brenda dietës së një personi ngrit rrezikun e problemeve kardiovaskulare, si një atak në zemër ose në tru, me 12 për qind.
Hulumtimi i veçantë spanjoll tregon se njerëzit që hanë më shumë se katër vakte ditore me ushqime shumë të përpunuara kishin një shans 62 për qind më të lartë të vdekjes gjatë 10 vjetëve të ardhshme, në krahasim me ata që konsumojnë dy vakte në ditë.
Ekspertët besojnë se ushqimet shumë të përpunuara mund t’i bëjnë njerëzit më të uritur, duke rritur rrezikun e trashjes, e cila është e lidhur me problemet e zemrës dhe vdekjen e parakohshme.
Ushqimet e gatshme industriale kanë tendencë të jenë të larta në kripë dhe yndyrë të ngopur, por ka edhe prova në rritje, se disa nga kimikatet që përmbajnë mund të jenë të dëmshme për trupin dhe arteriet e ngurtësuara.
Gjetjet kanë nxitur thirrjet që qeveritë të marrin në konsideratë më shumë taksa për ushqimet e përpunuara për të ndihmuar njerëzit të përgjysmojnë marrjen e tyre.
Një ushqim i përpunuar ndryshon gjatë përgatitjes së tij. Kjo mund të jetë nëpërmjet ngrirjes, konservimit, pjekjes ose tharjes. Shembujt përfshijnë drithërat e mëngjesit, pasta, kripërat, ushqimet në mikrovalë, ëmbëlsirat, buka dhe perimet e konservuara.
Ushqimet e përpunuara nuk janë domosdo të rrezikshme nëse nuk shtohet sheqer, kripë ose yndyrë për t’i bërë ato më të shijshme ose për të zgjatur jetëgjatësinë e tyre.
Kjo mund të çojë te njerëzit që hanë më shumë se sa lejohet konsumi i sheqerit, kripës dhe yndyrës në ditë pasi nuk janë në dijeni të niveleve në ushqimet e përpunuara.
Njerëzit mund të zvogëlojnë marrjen e këtyre ushqimeve duke lexuar etiketat e ushqyerjes në produktet e përpunuara për të kontrolluar përmbajtjen e yndyrës, kripës dhe sheqerit.