Pothuajse të gjithë do të donin të dinin se si ta zgjasin jetën e tyre. Edhe pse nuk do ta dimë kurrë me siguri, duket se dieta mund të ndikojë në jetëgjatësinë. Gruaja franceze Jean Louise Calment, e cila jetoi 122 vjet dhe ishte personi më i vjetër në botë, zbuloi se konsumonte tre ushqime çdo ditë: çokollatë, verë dhe vaj ulliri.
Calment tha se hante çokollatë pas çdo vakti. Hulumtimet kanë treguar se çokollata mund të jetë e dobishme për shëndetin e zemrës dhe për forcimin e sistemit imunitar. Çokollata e zezë përmban antioksidantë të fuqishëm që kontribuojnë në një shëndet më të mirë të përgjithshëm kur konsumohet në moderim.
Verën e kuqe, pjesë e dietës mesdhetare, Calment e konsumonte në mënyrë të moderuar, duke përfituar nga përfitimet e saj për shëndetin. Vaj ulliri, një tjetër element i dietës së saj, është i njohur për përfitimet e tij shëndetësore dhe është një përbërës i zakonshëm në dietat e njëqindvjeçarëve që jetojnë në “zonat blu”.
Këto tre ushqime mund të kenë kontribuar në jetëgjatësinë e Jean Louise Calment, duke ofruar një shembull interesant për ndikimin e dietës në shëndetin dhe jetëgjatësinë.