Lëngu i patates: Një burim i pasur i shëndetit dhe mirëqenies së trupit

Në botën e ushqyerjes së shëndetshme, lëngu i patates po fiton vëmendje për vetitë e tij të jashtëzakonshme shëruese. Ky lëng, i cili mund të mos ketë shijen më tërheqëse, kur kombinohet me lëngje të tjera si ai i karrotës ose mjalti, bëhet një pije e fuqishme që ofron një sërë përfitimesh shëndetësore.

Njohur për vetitë e tij anti-inflamatore, lëngu i patates rekomandohet veçanërisht për ata që vuajnë nga artriti dhe sëmundjet e ngjashme që prekin kyçet dhe kurrizin. Ai gjithashtu ndihmon në përmirësimin e qarkullimit të gjakut dhe rrit nivelin e alkalinës në trup, duke kontribuar në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare dhe madje edhe kancerit.

Për ata që luftojnë me probleme të lëkurës si ekzema dhe akne, lëngu i patates ofron një zgjidhje natyrale dhe efektive. Ai gjithashtu ndihmon në humbjen e peshës kur konsumohet në mëngjes me stomakun bosh dhe në mbrëmje, duke larguar acidin urik nga organizmi dhe duke ulur kolesterolin.

Lëngu i patates është një aleat i fortë në pastrimin e mëlçisë dhe tëmthit nga toksinat, duke përmirësuar funksionimin e përgjithshëm të organizmit. Ai ka treguar efikasitet edhe në trajtimin e sëmundjeve të mëlçisë si hepatiti, si dhe në mbështetjen e funksioneve të pankreasit dhe veshkave.

Studimet kanë zbuluar se ky lëng mund të luftojë diabetin dhe të ulë tensionin e lartë të gjakut, si dhe të parandalojë formimin e gurëve në traktin urinar. Patatet e kuqe dhe ato ngjyrë vjollcë janë të pasura me anthocianinë, ndërsa ato me lëkurë të verdhë ose portokalli përmbajnë zeaksanthinë, të dyja të dobishme për parandalimin e sëmundjeve dhe mbrojtjen e shëndetit të syve.

Lëngu i patates është gjithashtu një burim i pasur i vitaminave A, C, B, si dhe mineraleve si fosfori, kalciumi, hekuri dhe kaliumi. Ai ofron një sërë ushqyesish të dobishme për sistemin tretës, duke ndihmuar në trajtimin e ulçerës gastrike dhe përmirësimin e tretjes.

Për të përgatitur lëngun e patates, është thelbësore të përdoren patate të freskëta dhe të pastra, pa njolla ose gjurmë të gjelbra që përmbajnë toksina. Shtimi i lëngjeve të tjera ose barishteve si hithra, sherebela apo spirulina mund të pasurojë përfitimet shëndetësore të kësaj pijeje natyrale dhe të fuqishme./tvklan.mk/

Lexo gjithashtu
Total
0
Share