Në një botë ku konsumatorët përballen me një sasi të madhe të informacionit dhe produkteve të ndryshme, shpesh të importuara dhe pa cilësi të garantuar, siguria ushqimore është bërë një shqetësim i madh për konsumatorët shqiptarë. Ekspertët kanë trajtuar në mënyrë të vazhdueshme çështjet që lidhen me sigurinë ushqimore, duke u fokusuar si në produktet vendase ashtu edhe në ato të importuara.
Ekspertët rekomandojnë shmangien e katër produkteve të caktuara për të mbajtur një qasje të shëndetshme ndaj sigurisë ushqimore. Këto përfshijnë mishi i pagatuar i pulës, i cili është bërë një trend global, por që mund të sjellë rreziqe serioze për shëndetin, duke përfshirë helmime ushqimore nga bakteret si Campylobacter, Clostridium perfringes, Listeria monocytogenes dhe Salmonella. Simptomat e helmimit mund të variojnë, por zakonisht përfshijnë të përzierat, shtrëngime në stomak, diare, dehidratim dhe të vjella.
Për të shmangur këto rreziqe, mishi i pulës duhet të konsumohet gjithmonë i përpunuar dhe i gatuar mirë, me një temperaturë minimale të gatimit prej 80 gradë Celsius. Gjithashtu, lakrat e vogla, përgjithësisht të sigurta, duhet të konsumohen me kujdes dhe të gatuara për shkak të rrezikut të baktereve si salmonela.
Në procesin e gatimit, është thelbësore që të mos përziehen frutat dhe perimet me mishrat e pagatuar dhe të përdoren enë dhe mjete të ndryshme për secilën kategori ushqimore. Enët dhe mjetet që kanë qenë në kontakt me mishin duhet të lahen mirë me ujë të nxehtë, dhe duart duhet të lahen gjithashtu me ujë dhe sapun përpara përpunimit të perimeve dhe frutave.