Një sërë studimesh të kohëve të fundit kanë hedhur dritë mbi ndikimin e kafeinës në menaxhimin e diabetit të tipit 2, duke sugjeruar se konsumi i moderuar mund të jetë i dobishëm, ndërsa konsumi i tepruar mund të rrisë nivelet e sheqerit në gjak.
Ekspertët rekomandojnë që diabetikët të jenë të kujdesshëm me zgjedhjen e pijeve, duke shmangur ato me sheqer të shtuar dhe ëmbëlsues artificialë. Për ata që nuk janë diabetikë, studimet sugjerojnë se konsumi i kafeinës në sasi të moderuar mund të ulë rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2.
Antioksidantët në kafe dhe çaj, veçanërisht çaji jeshil, ofrojnë përfitime shtesë për shëndetin, duke mbrojtur trupin dhe duke forcuar sistemin imunitar. Megjithatë, ekspertët theksojnë rëndësinë e monitorimit të niveleve të sheqerit në gjak dhe të kolesterolit për të gjithë konsumatorët e rregullt të kafesë.